Lista: Det här önskar vi oss från tomten i år: ”Tydlig trend”

Vad vill män och kvinnor helst få? Vi har hela listan.

Vad vill svenskarna egentligen ha i julklapp? Det har Netonnet tagit reda på tillsammans med undersökningsföretaget Demoskop.

Och i år suktar vi extra mycket efter hemelektronik under granen, enligt undersökningen.

Annons

Det är tydligt att svenskarna i år önskar sig hemelektronik, men det finns också skillnader mellan könen vad de önskar sig i julklapp. Män visar en särskilt stark preferens för hemelektronik, där 16 procent säger att de helst vill hitta en elektronikpryl under granen, medan kvinnor föredrar möbler och inredning, kommenterar Sofie Struwe, CCO för Netonnet.

Vad vill vi ha?

Det ligger förstås ligger i elektronikförsäljarens intresse att säga att vi i år framför allt drömmer om hemelektronik från tomten. Men undersökningen har samtidigt många deltagare, närmare 1 153 respondenter över hela landet, och är genomförd enligt undersökningskonstens alla regler.

Undersökningen visar att det verkar vara airfryerns år. Airfryer, eller luftfritös som den också kallas, är den hemelektronikprodukt som de flesta vill ha till jul i år. På platserna tätt efter hittar vi tränings- och smartklockor, tv, robotdammsugare och mobiltelefon. Samtidigt ser vi också här att det finns vissa skillnader mellan kvinnor och män, konstaterar Sofie Struwe.

Många apparater

Men det finns också tydliga könsskillnader. Bland kvinnorna är airfryern den mest eftertraktade klappen, följt av smarta hem-produkter och robotdammasugare. För männen återfinns en ny tv högst upp på önskelistan.

Vi ser en tydlig trend på allt större tv-apparater och eftersom det är vanligt med tv på 50, 60 och över 70 tum är jag osäker på om det i praktiken kommer att ligga väldigt många tv-apparater under granen i år, men många kanske passar på att ge sig själva och sina familjer en ny tv ändå, avslutar Sofie Struwe.

Här är prylarna svenskarna helst vill ha under granen

1. Airfryer
2. Tränings- och smartklockor
3. TV
4. Robotdammsugare
5. Mobiltelefon

Topp 5 bland kvinnor
1. Airfryer
2. Mobiltelefon
3. Tränings- och smartklockor
4. Dator
5. Surfplatta

Annons

Topp 5 bland män
1. TV
2. Smarta hem-produkter
3. Robotdammsugare
4. Tränings- och smartklockor
5. Mobiltelefon

Annons