Lösningen som revolutionerat e-handeln – Nu står industrin näst på tur

AutoStore är den automatiserade lagerlösningen som hjälpt e-handelsföretag bli kostnadseffektiva och stå sig i en allt tuffare konkurrens. Det skalbara systemet sparar både tid, pengar och yta, men det är inte bara inom e-handeln det gör nytta – det kan även revolutionera industrin.

Element Logic har i dag kunder över hela Europa som valt att effektivisera sin drift med AutoStore. I Sverige är det främst inom e-handeln AutoStore implementerats för en effektivare plockrutin och minskade kostnader. Det tack vare snabba plockrobotar och staplade lådor i ett ramverk där varan kommer till plockaren och inte tvärtom. 

Istället för att exempelvis plocka 30 orderrader på en timme i en manuell lagerdrift plockar du med Autostore oftast åtminstone 150. Det blir fem gånger så effektivt, du kan reducera personalresurserna och därmed även kostnaden rejält. Även i industrin finns stor potential i att tillämpa tekniken, berättar Thomas Karlsson, vd på Element Logic Sweden.

Automatisera industrin – Spara yta och öka effektiviteten 

En stor fördel med systemet är att det sparar upp till 80 procent golvyta jämfört med ett manuellt lagersystem. Därmed kan man uppnå samma resultat på en mindre yta och till ett lägre hyrespris, eller använda utrymmet för att utöka sin verksamhet i takt med nya behov. 

Inom industrin sparar AutoStore inte bara yta utan effektiviserar hela tillverkningsprocessen. På samma sätt som plockrobotarna inom e-handeln levererar varan till plockaren, så kan de i fabrikerna leverera komponenter som kitt till monteringen. Du får ett helt annat tillflöde av komponenter för respektive tillverkningscell, och slipper det tidigare ineffektiva styckplocket, säger Thomas Karlsson.

En mogen teknik som är redo för industrin 

I Tyskland märker Element Logic av ett större fokus på att automatisera kittningsprocessen inom tillverkningsindustrin och har i dag välkända industriföretag som kunder. Företag som insett värdet i att automatisera för att fortsatt ligga i framkant. I Sverige har störst fokus varit på e-handeln men allt fler industriföretag ser nu möjligheterna i att ytterligare automatisera sin tillverkning.

Det är dags att leverera komponenterna till plockaren och inte tvärtom. Tekniken är redan på plats och är i dag en väl beprövad lösning för orderplock inom detaljhandel och eCom. Potentialen för industrin är uppenbar, avslutar Thomas Karlsson.