Lyko skrotar succékampanjen – för att bli mer omtyckta

"Ska slå an en mer emotionell sträng".

Skönhetsjätten Lyko ställer om sin marknadsföringsstrategi. De skrotar den, enligt egen uppgift, väldigt framgångsrika "Beauty Playground" för att kunna nå en bredare publik med nya "Alla sätt är rätt".

Vi har kört Beauty Playground i två och ett halvt år. Det har varit supereffektivt på alla marknader vi kört den och drivit upp varumärkeskännedomen rejält. I Sverige är vi nu den mest kända skönhetsaktören. Men nästa steg är att bli ett ännu mer omtyckt varumärke. Vi tror att det här ska slå an en mer emotionell sträng och vinna över en bredare publik, säger Kalle Eliason, marknadschef på Lyko, till Ehandel.

Annons

I en tid där många väljer att skära i marknadsföringen, gör dock Lyko tvärtom. Den nya kampanjen kommer inte ur en vilja att spara pengar.

Vi lägger egentligen mer på den här kampanjen och ökar vår marknadsinvestering. Även om vi har en lite tuff omvärld, så ser vi möjligheten att gasa ytterligare lite hårdare - vilket vi nu gör. Så vi gör inte det här av besparingsskäl, utan för att bygga Lykos varumärke ytterligare.

Att annonsera i tider där hushållens köpkraft och köplust minskat är dock inte det lättaste. För Lyko handlar det dock om att köra en långsiktig kampanj, precis som med Beauty Playground, som fungerar över fler år.

Vi gör en mer långsiktig aktivitet, eftersom vi vill bygga Lyko starkt på lång sikt. Vi måste också sälja här och nu för att nå tillväxt, vilket vi har, men framför allt bygger vi marknadsföringen starkare på längre sikt. Vi har heller inte vridit om mediemixen, utan jobbar på ett liknande sätt i de breda medierna som TV, utomhus, digitalt och söknära tjänster och sociala medier.

"Förhållandevis billiga produkter"

Dessutom tror han inte att Lykos produkter påverkas nämnvärt av det rådande läget.

Även fast det är en tuff tid, givet omvärldssituationen, så tror jag att det är andra kategorier man sparar in på tidigare än på våra produkter. Jag tror att man fortfarande kan unna sig förhållandevis billiga produkter, som det här ändå är.

Så vilka målgrupper är det Lyko vill nå nu? Jo, man vill hitta de som kanske inte traditionellt sett har ett större skönhetsintresse, för att kunna fortsätta plocka marknadsandelar.

Det skulle kunna vara äldre, yngre och män. Men också kvinnor som inte är jätteintresserade av skönhet. Vi vet att sju av tio kvinnor är ganska intresserade, och det finns olika grad av det. Så vi vill försöka vinna över de som kanske inte har ett stort intresse, men ändå tycker att det är lite nice, avslutar Kalle Eliason.

Annons

Annons