M-handel är det något att ha?

Vi hör att det diskuteras hela tiden. Shopping via mobilen. Är det verkligen någon som handlar med sin mobil? Många ehandlare påstår att det är bluff och båg när någon säger sig ha många köp via mobila klienter. Oftast är det butiker som lagt tusentals kronor på att utveckla en "App" som höjer mobil shopping till skyarna. Är allt en stor lögn skapad av utvecklarna för mobila applikationer eller finns det någon sanning i det hela.

Tidningen Market har fått tag på en undersökning som tittar på just detta. Det är ett företag vid namn GfK Custom Research som undersökt via vilken platform svenskarna handlar med på nätet. Det visar sig vara runt 7% av de över 15 år som någon gång handlat varor eller tjänster via sin mobil. Nätinköp en eller flera gånger i veckan är det dock runt 1% som använder sin mobil till. Motsvarande siffror via dator är 8% som handlar en eller flera gånger i veckan och runt 70% som handlar via datorn överhuvudtaget. Siffror som 1% varje vecka och 7% totalt kan kännas låga men vi tycker de är ganska höga. Dock vet vi inte exakt vad som inkluderas i undersökningen. Inköp av ringsignaler och bakgrunder till mobiltelefoner kanske utgör 90% av dessa köp.

Annons

Oavsett så är det bra att någon kollar upp hur det faktiskt ligger till med mobil shopping i Sverige. Även om just denna undersökning kanske inte ger hela bilden. I framtiden kommer det nog även vara svårt att skilja på mobiler och datorer med tanke på alla surfplattor och andra enheter som börjar bli populära.

Om ni vill ha vår synpunkt gällande specialgjorda "Appar" så rekommenderar vi nog hellre en mobilanpassad sajt som fungerar i alla smarta mobiler.

Källa

Annons