Malmö godkänner hemkörd alkohol – ”är sannolikt olagligt”

Beslutet får skarp kritik.

De åtstramade restriktionerna drabbar restaurangbranschen hårt. Moderaterna och Centerpartiet har därför föreslagit att restauranger ska få köra ut både mat och alkohol, för att dämpa fallet något.

Under torsdagen valde arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö att godkänna förslaget från Moderaterna, men det dröjde inte länge förrän läget blev minst sagt komplicerat.

Annons

Det är ett olyckligt beslut av flera anledningar. Vi vill att att alla beslut som fattas ska ske i enlighet med de regler som finns. Vi ville låta juristerna titta på detta för att skapa oss en bra bild av vad som gäller. Sedan finns även folkhälsoperspektivet att ta hänsyn till, säger Sedat Arif, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, till SVT.

Detta är sannolikt ett olagligt nämndsbeslut eftersom vi sett att länsstyrelsen har kritiserat samma beslut i Växjö, fortsätter han.

Från Folkhälsomyndigheten och kommunens tillståndsenhet verkar det vara tummen upp, men under väldigt specifika premisser. Det krävs nämligen att personalen är kvar under hela tiden som alkoholen inmundigas, något som förstås ställer till det lite extra med gällande restriktioner.

Om alkohol levereras hem till dörren och om personalen sen lämnar direkt så är det olovlig alkoholförsäljning. Om personalen är kvar och korkar upp vinet och därefter lämnar lokalen så bedöms det som en brist enligt alkohollagen, säger Christi Kara, tillsynshandläggare för alkohol på Länsstyrelsen i Skåne.

Personalen måste ha koll på att inga minderåriga dricker eller att folk inte blir alltför berusade och att ingen alkohol serveras efter tillåten tid. Detta gäller även catering, avslutar hon.

Annons