Youtubern gör ekonomi begripligt – med humor, memes och snickers.
Marcus Lindblad är smålänningen med över 43 000 prenumeranter på Youtube, 23 000 medlemmar i sin Facebookgrupp, nästan 3000 medlemmar på sin Discordkanal – och ett stort intresse för ekonomi. Han är också mer känd som killen bakom SparaCash. Genom sina Youtube-videor och sin Facebook-grupp delar han med sig av sina bästa tips för att spara och investera pengar. Särskilt uppskattade är hans nybörjarguider där han bland annat går igenom aktier för nybörjare, 5 misstag nybörjare gör på börsen, och bästa fonderna för nybörjare.
Pandemin fick intresset att öka
Det hela började 2016, när Marcus Lindblad startade en hemsida under namnet “SparaCash” för att dela med sig av sitt intresse för att spara och investera pengar. Under pandemin ökade intresset för att se över sin ekonomi och spara pengar, vilket ledde till att hemsidan fick allt fler besökare. När han startade sin Youtube-kanal nådde den snabbt framgång, och efter bara tre månader kunde han börja tjäna pengar på sin kanal. Idag ser Marcus Lindblad bloggen som en “oberoende sparplattform och kunskapsbank om aktier, fonder, pension, och allmänt sparande” och hans Youtube-kanal har använts som utbildningsmaterial i skolor.
Jag tycker att bankerna gör det för krystat, tråkigt och bajsnödigt som jag brukar kalla det. Det innehållet som jag gör mest av det är ju till exempel nybörjarvänliga guider, som aktier för nybörjare, fonder för nybörjare, börsen för nybörjare och pension för nybörjare. Det är mer för att ta de här stora jobbiga orden och göra det enkelt och mer underhållande. För att få folk att våga och känna att de också kan, säger Marcus Lindblad till Influens.
“Den här idioten från Småland fattar”
Marcus Lindblad har själv ingen utbildning i ekonomi och hoppade av det som då kallades matematik B i gymnasiet. Hans intresse för att spara och tjäna pengar säger han sitter i hans småländska DNA. Men han menar att det varken krävs småländskt DNA, en master eller flera år på Handelshögskolan för att lära sig investera i aktier och fonder, eller förstå hur pensionssparandet fungerar.
Jag går igenom hela mitt orangea kuvert och visar exakt hur mycket jag har i pension, och visar exakt vilka fonder jag har valt och förklarar hur allting fungerar. Och det är just för att folk ska kanske tänka att okej, den här idioten från Småland fattar, då borde jag också kunna fatta.
“Sitter i mitt DNA”
När det gäller innehållet fokuserar han på att hålla det enkelt och underhållande, men alltid ärligt och utan lyx och flärd, något han menar kanske kan ses som en motpol till andra delar av influencer-branschen.
Jag visar ju inte upp att jag köpt en massa nya grejer, för mig så är det mer, hur kan jag spara på det? Hur kan jag få några kronor undan här för att slänga in lite extra i portföljen? Men jag är ju en smålänning i grunden och väldigt snål av mig, det sitter väl i mitt DNA så pass mycket att jag inte ens tänkt på att göra den typen av innehåll.
Samtidigt vet han att människor ofta lockas och fascineras av den lyxigare livsstilen som många influencers visar upp, och tror själv att en annan typ av innehåll hade ökat tittarsiffrorna. För Marcus Lindblad handlar det däremot om att vara sann mot sig själv och sina tittare.
Jag drivs inte av att ha en Rolex för 200 000 på armen. För att det är ingenting som jag tycker är värd. Utan för mig så är det min fritid att känna en trygghet i livet istället. Hade jag haft en annan approach, som till exempel att jag visat upp en Rolex och allt det där, då hade jag säkert fått många fler tittare. Jag hade säkert kunnat sitta i Thailand och filma nu, och visst jag älskar att resa, men ja, för mig är det inte det som är det viktiga.
Tygpåsar, snickers och memes
När Influens frågar hur man gör ekonomi underhållande och hur Marcus Lindblad tänker när han ska förklara fonder för någon som aldrig satt sig in i ämnet, tar han fram en tygpåse.
Då brukar jag göra såhär. Vad är en fond? Jo, att köpa en fond är som att köpa en påse. Typ som en godispåse eller whatever. Och sen så får man kolla. Köper jag den här fonden så får jag allt i den här påsen. Och vad får jag då? Jo då får du lite aktier i Apple (Marcus visar sin iPhone), ASSA (Marcus visar nycklar), lite H&M (Marcus visar en mössa) … Och sen så slänger man in lite memes och bjuder på sig själv, förklarar Marcus Lindblad.
Att lätta upp stämningen med memes och att bjuda på sig själv är ett återkommande inslag i innehållet på youtube-kanalen. Något annat som Marcus Lindblad också ofta använder sig av är Snickers.
Snickers är ju väldigt återkommande i mina videos. Jag brukar säga att det är lättare att köpa aktier idag än att gå till Ica och köpa en Snickers.
Visar både med- och motgångar
För de som börjar söka information om aktiehandel och olika sätt att investera går det snabbt att snubbla över det som kallas day trading, något som ofta beskrivs som en väg till snabba pengar. På sociala medier finns det också flertalet, enligt Marcus Lindblad, dåliga investeringstips och olika “quick fixes”.
Det är många unga som faller för att börja med day trading. Då brukar jag ofta säga att visst, testa om det funkar för dig. Men det finns det klassiska 90-90-90-citatet. 90 procent av traders förlorar 90 procent av sina pengar de första 90 dagarna. Det är vanligare än vad man tror att folk förlorar pengar, säger Marcus Lindblad.
Samtidigt är han alltid noga med att inte vara för kritisk när han inte sitter på all information, men han uppmanar alltid sina följare till att tänka långsiktigt och att betala av lån och skulder innan de börjar investera. Han vill inte heller glorifiera aktiehandeln, utan är ärlig med både med- och motgångar.
Man visar att shit, idag torskade jag 10 000. Eller ja, jag förlorade inte 10 000, men mina sparpengar tappade 10 000 i värde typ. Och så ser folk att, ja, okej då. Det kanske inte är så farligt liksom. Det förstör inte ens dag, det är sånt som händer. Jag försöker normalisera det och visa både med- och motgångar.
Motgångar har det funnits, Marcus Lindblad sticker inte under stolen med att han ibland fått lära sig den hårda vägen.
Jag har kompisar som lever på day trading. Men jag brukar ofta vara ärlig med det och säga att när jag började med börsen så gav jag mig på trading. Jag förlorade 20 000 på två timmar. Då tjänade jag 10 000 i månaden. Det var två månadslöner på två timmar. Så att folk känner till det och är medvetna om att det inte är så lätt som man tror.
Ser ett ökat behov av sitt innehåll
Marcus Lindblad gör sällan betalda samarbeten, eftersom han vill värna om sin trovärdighet och kunna väga både för- och nackdelar. Det går inte heller att samarbeta med ett företag i syfte att få människor att investera i dem, vilket gör hans nisch på Youtube lite mer komplicerad än andra. Istället använder han sig av affiliatelänkar när han till exempel testar en ny programvara avsedd för aktiehandel. I övrigt tjänar han bland annat pengar på annonsvisningar på sin Youtube-kanal, en inkomst som han sett minska sedan pandemin klingade av och människor tillbringade mindre tid hemma.
Då gäller det att vara kreativ och hitta nya underhållande sätt att locka till sig tittare.
Men trots att han tycker sig se att antalet visningar minskat finns behovet av hans innehåll kvar, inte minst när det kommer till frågor om räntor, bolån och hur man ska tänka kring investeringar och sparande under en lågkonjunktur.
Det är många som kanske sitter på skulder och tänker att de ska in på börsen för att tjäna in pengarna för att betala av sina lån. Men då får du ofta en dubbelsmäll istället. Att du kanske spelar bort pengarna på börsen. Och sen så sitter du kvar med skulderna. Och då blir det bara värre för dig.
För Marcus Lindblad ligger hans följares sparande i fokus och han är noga med att påpeka att han inte är en ekonomisk rådgivare. Han målar inte heller upp aktier och fonder som det första sättet att styra upp sin ekonomi.
Att bli skuldfri bör alltid vara det första målet. Var det Göran Persson som sade att den som är satt i skuld är icke fri? Ja men det är ju ganska sant ändå.