Mardrömsaffären klar – norska lågprisjätten köper ÖoB

Europris utnyttjar sin köpoption - trots ägarfamiljens motstånd.

Nu står det klart, efter många och långa turer. Europris, som sedan tidigare äger 20 procent av bolaget, köper resterande del av svenska ÖoB. Det meddelade den norska lågprisjätten under gårdagen.

LÄS ÄVEN: ÖoB står pall trots utmaningar – men resultatet krymper

Annons

Vad slutpriset för de resterande 80 procent av aktierna landar på är inte ännu fastställt, men enligt Europris rör det sig om en summa runt 210 miljoner kronor. Att affären skulle bli av var dock långt ifrån självklart.

2018 presenterades strukturaffären som skulle leda till ett samgående mellan ÖoB och Europris. Den norska lågprisjätten köpte då 20 procent av aktierna i ÖoB samtidigt som Runsvensgruppen, som äger ÖoB, fick 2,6 procent av aktierna i Europris.

Mot ägarfamiljens vilja

I ett andra steg skulle Europris köpa resterande aktier i ÖoB, men för att göra en lång historia kort, hamnade de båda bolagen i en lång utdragen tvist med varandra. Det efter att parterna inte kunde komma överens om priset på resterande aktier, vilket skulle bygga på bolagets justerade vinst för 2019.

Runsvensgruppen pekade då på att optionen skulle ha nyttjats före 2020 och har sedan dess försökt sätta stopp för samgåendet och blåsa av affären. Men så blev det alltså inte.

Det hela hamnade i norsk skiljedomstol som i slutet av 2023 gav Europris rätt att utnyttja den option som nu ger Europris rätt att köpa hela ÖoB – trots ägarfamiljens motvilja.

Annons