Mardrömsåret avslutas med rejält försäljningstapp: “Djupt oroade”

"Stora nedgångar i december är än mer kännbara".

Svensk Handel har nu släppt siffrorna för december månad när det kommer till rapporten Stilindex, som tar tempen på svensk modehandel. Och det ser inte bra ut.

Enligt Stilindex så sjönk försäljningen av skor med 44 procent i december och klädförsäljningen dalade med 32 procent, jämfört med året innan.

Annons

Försäljningstappen i modehandeln fortsatte under den oerhört viktiga julperioden. Klädförsäljningen minskade med drygt 32 procent och i skohandeln rasade försäljningen med hela 44 procent i december. För vissa kompenserar e-handeln för en del av tappen, siffrorna för den fysiska butikshandeln är än mer illavarslande. Vi är djupt oroade över situationen, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i en kommentar till Stilindex.

"Ett mardrömsår för modehandeln"

Det är förstås inte första månaden som modehandeln tar en smäll. Enligt Svensk Handel så ska man dock tänka på att december är en extra viktig månad för branschen.

Det är viktigt att komma ihåg att julen är årets viktigaste försäljningsperiod och stora nedgångar i december är än mer kännbara än under året i övrigt. För många modehandlare är en lyckad julhandel skillnaden mellan svarta och röda siffror. Inställda fester, hemarbete och en avrådan från att besöka butiker gjorde 2020 till ett mardrömsår för modehandeln, säger Mats Hedenström.

För hela 2020 så backade klädhandeln med 19,5 procent och skohandeln med 32,4 procent, enligt Stilindex.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!