Mardrömsbeskedet: Bristerna är inte över – pågår till 2024

Nya prognosen från ledande tillverkare.

Drömmer du också om en värld fri från halvledarbrister? Då kan du få drömma ett tag till. Enligt Intels vd, Pat Gelsinger, kan det nämligen dröja så länge som till 2024 innan det kan vara verklighet.

Vi tror att halvledarbristen kommer att följa med in i 2024, istället för vår tidigare prognos på 2023, eftersom vi ser att det inte finns tillräckligt med utrustning för tillverkningen, säger han till CNBC.

Annons

Intel, som förstås främst är kända för sina processorer, menar alltså att fabrikerna inte kan skala upp på önskat sätt, för att möta den fortsatt ökande efterfrågan på halvledare. Även om det till synes lättat lite på sina håll - något som bland annat sakta sjunkande priser på grafikkort skvallrat om.

Det kommer att hålla tillbaka både vår och andras kapacitet att bygga ut. Men vi tror att vi är bättre positonerade än resten av branschen, säger Pat Gelsinger.

Vad innebär då effekterna av halvledarbristen? Att försäljningen av bland annat hemelektronik faller. Det var en av de hårdast drabbade kategorierna under 2021, enligt Nets e-handelsrapport.

Vi fann att omsättningen för hemelektronik sjönk med 36 procent, vilket motsvarar ett tapp på 7 miljarder kronor. Många människor förnyade sin teknik redan 2020 när de började jobba hemifrån, och detta verkar ha påverkat försäljningen i denna kategori för 2021. Detta är den mest dramatiska förändringen för e-handelsvaror och kan också vara en återspegling av den globala bristen på kisel, står det att läsa i rapporten.

LÄS ÄVEN: Vinnarna och förlorarna i fjol: ”Många konstigt formade paket”

Annons