Marijuana till försäljning på kinesiska Taobao.com

Näthandeln i Kina har bokstavligen exploderat de senaste åren. I ett land med stora avstånd gör e-handeln att landets invånare i dag kan köpa i stort sett det mesta man vill på nätet, både på gott och ont. Nyligen lyckades en lokalreporter köpa Marijuana från Kinas största e-handelssajt Taobao.com.

Det sägs att man kan köpa det mesta på nätet i Kina nu för tiden och just nu brottas landet med att få bort det stora antal av piratkopior som florerar på nätet. Till viss del ska man ha lyckats, men man har fortfarande en bit kvar att vandra.

Men det är inte bara förfalskade produkter som ställer till oreda. Även smuggelgods är något som är populärt att kränga på nätet, allt från mjölkpulver till smuggelcigaretter.

Annons

Den senaste e-handelssensationen rör dock varken mjölk i pulverform eller fulcigaretter, utan cannabis. En reporter på Southern Metropolis Daily ska nyligen ha försökt - och lyckats komma över ett gram cannabis på nätet för 100 yuan via e-handelssajten Taobao som tillhör Alibaba Group.

Tre dagars leverans

Tydligen ska narkotikamissbrukare och leverantörer kommunicera med läkemedelsjargong och hemliga koder för att kringgå nätcensuren i Kina. Och det var ett av dessa ”hemliga” ord som reportern använde för att hitta vad han sökte på Taobao.

Tre dagar efter köpet damp sedan beställningen ner i brevlådan förseglad i en typ av folie som vanligtvis används för torkade teblad. En taleskvinna för Alibaba Group säger att försäljning av cigaretter och illegala droger är strängt förbjudet på båda deras e-handelsplattformar, Taobao och Tmall.

– Vi har ett stort säkerhetsteam vars uppgift är att filtrera bort den här typen av objekt med tekniska och manuella metoder. Men vi välkomnar också användare att rapportera eventuella listningar så att de kan tas bort. Alla säljare som listar sådana artiklar kommer att bestraffas omedelbart.

Enligt Daily, som överlämnade marijuanan till polisen för utredning, är upptäckten det första rapporterade fallet av marijuanahandel över nätet i år.

Källa: SCMP

Annons