Martin & Servera testar nytt: Lådcyklar och ellastbilar på gatorna

"Helt nytt för oss".

Last mile är hett. Och leveranserna ska vara fossilfria. Nu har även dagligvarugrossisten Martin & Servera och Malmö stad testat konceptet, med hjälp av större lådcyklar.

Testet genomfördes i juni tillsammans med företaget Movebybike. Och leveranserna uppges, i ett pressutskick, ha gällt produkter som inte kräver "aktiv kyla". De har också än så länge bara genomförts i centrala Malmö.

Annons

Idén att testa cykelleveranser kommer från ett samtal med Malmö stads transportutvecklare som handlade om hur framtida leveransmetoder kan göras på ett mer hållbart sätt. Det här är helt nytt för oss, men nu testar vi för att se om det här kan vara ett bra komplement framför allt i stadskärnan i större städer, kommenterar Simon Tideman, platschef på Martin & Serveras logistikavdelning i Halmstad.

Målet är att minska antalet körningar med skåpbilar inne i Malmö. Lastcyklarna klarar en fraktvikt på upp till 250 kilo.

Denna typ av leveranser passar utmärkt för små och medelstora kunder som gör mindre beställningar, och som ligger på adresser som är svåra att komma fram till med större fordon, som gågator och i zoner som har förbud för motortrafik på dagtid, skriver Martin & Servera.

Ska köra på el på natten

I augusti ska man även testa att köra varor med elfordon på kvällen och natten inne i Malmö. Även detta test genomförs i samarbete med Malmö stad, samt ett antal utvalda skolor och andra verksamheter. Testerna ska pågå till och med maj nästa år.

Att leverera på tider utanför trafikintensiva tider har många fördelar. Bland annat försvinner lastbilar från den intensiva morgontrafiken, och det är både enklare och säkrare att köra in till lastkajer för att lossa varor när skolgården inte är full av lekande barn. Elfordon bidrar också till minskat buller och avgaser i närmiljön, skriver grossisten.

Annons