Mashup.se samlar ihop APIer för E-handel

Andreas Krohn, på Mashup.se, publicerade i förmiddags en katalog med över 200 svenska API:er. Ett API är, för er som inte vet, ett sätt att låta ett system koppla in sig i ett annat. T.ex. om din webbutik behöver skapa en faktura till en kunds order, hos en betalleverantör, har leverantören förmodligen ett API som gör detta möjligt.

– Det verkar vara ett måste för systemleverantörer inom e-handel att tillhandahålla ett API, vilket gynnar innovation och konkurrens. Enskilda e-handlare blir mindre bundna då de kan integrera sin e-handelsplattform via API med ekonomisystem och lagerhanteringssystem, säger Andreas Krohn.

Annons

Det ska finnas många API:er taggade med e-handel och även betalningsapi:er är vanliga. Andra populära taggar ska vara SMS och kollektivtrafik.

– E-handels- och betalnings-APIer är en av de vanligaste kategorierna i API-katalogen, berättar Andreas.

Den svenska API-katalogen är dock långt ifrån klar och Andreas ber nu om hjälp. Han berättar hur det varit ett tungt jobb att finna alla API:er:

– Det har varit ett riktigt dektektivarbete att hitta alla APIer och det har blivit många långa överkomplexa googlesökningar. Tyvärr har jag ännu inte så mycket information om varje API och jag saknar säkert några APIer. Detta hoppas jag få er hjälp med, vädjar Andreas.

Vi gillar förstås API:er och öppen data, något som Mashup.se står för, och därför vill vi hjälpa dem att göra Sverige mer transparent. Här finner ni e-handels- och betalningsapi:erna. Målet med katalogen är att göra det enklare att hitta och börja använda svenska API:er.

Även om API:er inom e-handel sägs vara vanligt och utbrett, kan ett större fokus kring detta förmodligen bidra till ännu fler möjligheter för oss e-handlare. Vi vet att det finns önskemål om vissa API:er, inom e-handel, som ännu inte sett dagens ljus. Ni finner API-katalogen här.

Annons