Mathem hotas med vite – efter skyddsombudets larm

"Man tvingas luta sig fram på ett sätt som kan skada ryggen".

Mathems automatiserade lager i Larsboda har medfört en del belastningsutmaningar för medarbetarna, enligt skyddsombudet Louise Sjöberg. Det rapporterar Handelsnytt.

Allt är nytt. Pallarna kommer på rullband och kan inte vändas, så man tvingas luta sig fram på ett sätt som kan skada ryggen. Och det finns hyllplan som är både högre och lägre än vad som är hälsosamt att jobba med, säger hon till sajten.

Annons

Hon vände sig till arbetsgivaren och berättade att de anställda behöver bättre kunskaper i hur man jobbar ergonomiskt och undviker skador.

Men åtgärderna ska inte ha varit tillräckliga varpå hon istället anmälde frågan till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion har de nu givit skyddsombudet rätt. Mathem måste utbilda de anställda i belastningsergonomi. Om så inte blir fallet väntar böter på 100 000 kronor i slutet av mars nästa år.

Jag hoppas det leder till att alla får utbildning om hur man jobbar ergonomiskt och att råden efterlevs, säger Louise Sjöberg.

Mathem själva säger att man har en plan för att så ska bli fallet. De säger också att arbetsmiljön är bättre i Larsboda än i tidigare lagret i Bromma.

Planen omfattar både utbildningsåtgärder samt att ännu tydligare tillgängliggöra våra rutiner, till exempel genom information på vårt intranät samt tryckt informationsmaterial, säger Maria Axelsson, arbetsmiljöchef på Mathem.

Annons