Mathem konverterar diesel till el: “Lösning på vår elbils-utmaning”

“Intressant ur flera synvinklar”.

E-handlaren Mathem meddelar idag att man kommer att introducera en ny ellastbil i sin flotta av leveransfordon. Det i sig är förstås inget nytt men denna lastbil ska vara konverterad från en diesellastbil. Och som vi alla vet är det oftast bäst att återanvända gammalt än att köpa nytt, med hänseende till hållbarhet.

Satsningen sker i ett samarbete med bolaget Rearq, som uppenbarligen jobbar med dessa konverteringar.

Annons

Det ger oss spännande möjligheter att bygga om våra befintliga bilar istället för att avyttra dem, vilket ger projektet ytterligare ett hållbarhetslager. Vi ser fram emot att få utvärdera detta som en möjlig lösning på vår elbilsutmaning, säger Staffan Löttiger, utvecklingschef operations på Mathem.

Det börjar alltså med en bil där man ska testa hur bra den konverterade bilen fungerar. Man monterar bort samtliga delar som har med dieseldriften att göra, som motor, växellåda och bränsletankar för att ersätta dessa med elektriska komponenter.

Att göra den här omställningen kräver en stark vilja och nära samarbete för att kunna tillvarata alla de möjligheter och ta sig an utmaningar som dyker upp under övergången. Detta projekt är lärorikt och utvecklande för bägge parter, säger Henrik Wallström, vd och grundare på Rearq.

Den ombyggda bilen kommer att tas i drift i Göteborg. Om testet faller väl ut så kommer det att rullas ut fler konverterade bilar i Mathems flotta.

Annons