Mathem slänger ut hundra bilar – siktar på fossilfritt redan i år

“Övergången kommer att bli väldigt smidig”.

E-handlaren Mathem meddelar idag att man ska bli fossilfria när det kommer till leveranserna redan under 2021. Planen är att minska de direkta CO2-utsläppen från transportverksamheten med upp till 90 procent.

Hållbarhet har varit en del av Mathems DNA redan från starten. Det är därför med stor entusiasm som vi nu har tagit beslutet att redan under det här året helt övergå till ett bränsle som sänker våra klimatutsläpp från transporter med upp till 90 procent jämfört med fossil diesel. Beslutet är ett stort och viktigt kliv för Mathem i vår strävan att bli klimatneutrala, vilket vi ser som en hygienfaktor för vår typ av verksamhet, säger Johan Lagercrantz, vd på Mathem.

Annons

Mathem har ingått partnerskap kring HVO-bränsle med OKQ8, som gör det möjligt att tanka bränslet på ett antal stationer med närhet till Mathems fyra lager. Övergången ska ske gradvis men MatHem räknar med att man är klar redan 2021. Transportverksamheten sägs därmed bli fossilfri i enlighet med definitionen från regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

Mathem är i en tillväxtfas och har expanderat kraftigt under det senaste året. Vi har dock fortfarande möjligheten att göra en sådan här förändring väldigt snabbt tack vare vår hanterbara storlek och det faktum att alla våra leveranser utgår från centrala platser med närhet till att tanka HVO. Vi ser därför att den här övergången kommer att bli väldigt smidig och att den lägger en fantastisk grund för vår fortsatta arbete med att på sikt även införa andra fossilfria alternativ, exempelvis elektrifiering, säger Johan Lagercrantz.

Under året planerar man att driftsätta 200 nya mer miljövänliga leveransbilar, som körs på HVO, och samtidigt göra sig av med runt 100 äldre fordon.

Annons