Media Markt ett steg närmare E-handel

De som följt historien om Media Markt och deras icke existerande ehandel vet hur jobbigt de har det. Problemet med Media Markt och ehandel är att butikscheferna är delägare i sina butiker och måste på något sätt enas om en gemensam webbshop. Som vi alla vet är det svårt att enas om saker när man måste ge upp något.

Media-Saturn som driver Media Markt och kedjan Saturn har sedan en tid tillbaka velat starta upp ehandel i hemlandet Tyskland. I september förra året lades dock dessa planer på is efter att butiksägarna haft synpunkter på verksamheten. Media-Saturn har i Nederländerna och Österrike experimenterat med ehandel men med begränsat sortiment. Bolaget vill dock ha en snabb utveckling av ehandel även i andra länder och förmodligen inte i någon begränsad omfattning. Vi förstår bolagets frustration då avsaknaden av ehandel måste påverka försäljningen i stort.

Annons

Vindarna vänder

Nu verkar dock vindarna ha vänt lite. Media-Saturn meddelar att deras kedja Saturn skall börja med ehandel i Tyskland till sommaren. Detta besked kommer några veckor efter att Media-Saturns tidigare koncernchef sparkats pga oenigheter kring, bland annat, deras ehandelsstrategi. Den nya koncernchefen använder de positiva erfarenheterna kring ehandeln i Österrike och Nederländerna som kommentar till att de nu ska börja med ehandel i Tyskland.

Anledningen till att de nu lyckats vända butikschefernas inställning till ehandeln sägs vara att de hittat en internt accepterad modell för hur en centralt styrd webbshop ska kunna fungera ihop med de olika butikerna, som är delägda av butikscheferna.

Vi skulle bli förvånade om detta är sista vändan i denna historia och att Media Markt friktionslöst skulle börja med ehandel i Sverige inom den närmaste tiden. För Media Markts skull hoppas vi dock de lyckas. För vem kan leva utan ehandel i dagens värld?

Annons