Mediamarkt utsatta för hackare: ”I värsta fall tillfälliga avbräck”

"Arbetar för fullt för att identifiera vilka system som påverkats".

Mediamarkt har utsatts för en internationell cyberattack. Det rapporterar Dina Pengar. Elektronikjättens nätverk har tagits i besittning av hackare som kräver en lösensumma för att låsa upp krypteringen. Ett vanligt tillvägagångssätt som drabbat flera större kedjor i år.

Attacken mot Mediamarkt påverkar samtliga marknader som bolaget är verksamt i.

Annons

Attacken slår ju mot Mediamarkt Saturn Retail Group och de olika landsbolagen där Sverige är ett av dem, säger Magnus Håkansson, vd på Media Markt i Sverige, till sajten.

Exakt vilka system som påverkats vill man inte gå in på i dagsläget.

Vi arbetar nu för fullt tillsammans med de andra länderna för att identifiera vilka system det är som har påverkats och hitta vägar att komma runt och hantera den skada eller åverkan som har skett på systemen, så vi kan arbeta med affärerna som vanligt, säger Magnus Håkansson.

Kedjan försöker dock så gott det går att upprätthålla affären som vanligt och varken e-handeln eller butiksförsäljningen ligger nere för stunden. Huruvida några kunduppgifter läckt i attacken är ännu oklart.

Vi håller på att identifiera hur systemen är påverkade så jag vill inte vara förhastad med det. Men vi ska upprätthålla försäljningen tills vidare, både i butik och online, och vi kommer värna om att tillfredsställa kunderna maximalt trots de problem som vi kan ha. Så vi kommer vara noga med att informera kunderna vi kommer vara noga med att inte fullfölja kampanjer som vi inte kan leva upp till och så vidare. Utan i värsta fall får vi göra tillfälliga avbräck eller kompromisser, om vi inte klarar att leva upp till normalt produktflöde, säger Magnus Håkansson.

Annons