Mediejätten dumpar nyheterna – blir ett marknadsplatsbolag

Schibsted klyvs i två i miljardaffär.

Den norska mediekoncernen Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet, Omni, SvD, Blocket och Finn, kan komma att delas i två delar. Det framgår av ett pressmeddelande.

Enligt en avsiktsförklaring ska Schibsteds största ägare, stiftelsen Tinius, förvärva nyhetsverksamheten i en affär värd 6,2 miljarder norska kronor.

Annons

Om man skriver på ett slutgiltigt avtal kommer styrelsen att begära aktieägarnas godkännande vid en årsstämma.

Efter en omfattande finansiell och strategisk analys av potentialen för värdeskapande inom Schibsteds nuvarande kärnverksamheter, News Media och Marketplaces, har vi dragit slutsatsen att båda har en potential som fristående bolag som är större än vad de kan leva upp till i vår nuvarande företagsstruktur, säger Schibsteds vice styrelseordförande Rune Bjerke i en kommentar.

Lämnar Oslobörsen

Om affären genomförs innebär det att Schibsted delas upp i två mer tydligt inriktade företag. Ett medieföretag som till fullo ägs av Stiftelsen Tinius och som kommer att tas bort från Oslobörsen. Samt ett börsnoterat marknadsplatsföretag.

Enligt koncernledningen har båda delarna större potential som fristående bolag än inom nuvarande företagsstruktur, och Schibsteds koncernchef Kristin Skogen Lund ser positivt på beskedet.

Idag innebär ett nytt historiskt ögonblick för Schibsted, med en stor strategisk förändring för att våra två nuvarande kärnverksamheter, News Media och Nordic Marketplaces, ska kunna nå sin fulla potential som separata företag. Vi är övertygade att det här beslutet kommer att vara till godo för alla intressenter, och vi ska göra allt för att säkerställa en bra övergångsperiod och sedan en spännande framtid för båda dessa företag.

Om aktieägarna ger klartecken kan affären slutföras under det första halvåret 2024.

Annons