Search
Close this search box.
ANNONS

Meds sågar myndighetens nya plan: "Saknas analys"

Björn Thorngren och Pär Svärdson
Meds/Apotea/Pressbilder
David Gustavsson
david@ehandel.se

Dela artikeln:

Men Apoteas Pär Svärdson är försiktigt positiv: "Lyssnat på kritiken".

ANNONS

På torsdagen stod det klart att Läkemedelsverket mjukar upp sitt förslag, som i olika grad har upprört i stort sett alla apotek, som har ingått i myndighetens första remissrunda.

LÄS ÄVEN: Efter e-handlarnas sågning – myndigheten mjukar upp förslaget

Förslaget kablades ut i början av året, med krav på att beställaren ska vara hemma när budet kommer med påsen eller paketet med läkemedel och/eller andra apoteksprodukter. Myndigheten ville först också att det skulle införas id-krav på receptbelagda mediciner.

Skadar affären

Det är uppenbart att de föreslagna reglerna skulle kunna slå hårt mot nätapotekens kärnaffär. Kunderna kanske inte blir lika sugna på att klicka hem apoteksgrejer, om de måste vara hemma varje gång budet är på väg. Kritikerna har också lyft att det kan slå hårt mot äldre i lands- och glesbygd som har långt till närmaste fysiska apoteksbutik.

Därför blir det nu en ny remissrunda. Och först i början av 2025 ska de nya reglerna, om de godkänns, börja gälla. Kunderna ska inte längre behöva legitimera sig vid dörren, förutom vid leverans av narkotikaklassade läkemedel.

Måste analysera mera

Myndigheten håller dock fast vid att inga paket ska få läggas utanför lägenhetsdörren eller hängas på dörrhandtaget om beställaren inte är hemma. Detta för att minska risken för att grejerna ska hamna i orätta händer eller hos en granne vid leveransen. Det ska däremot gå fint att lägga beställningen i en postlåda, som myndigheten bedömer är en betydligt säkrare förvaringsplats.

Men Meds vd och grundare Björn Thorngren ogillar även de uppmjukade idéerna.

Förslaget har precis kommit, så vi får återkomma med en mer detaljerad analys. Men vid en första anblick saknas det fortsatt, det som bland annat TLV (Tandvårds- & läkemedelsförmånsverket reds. anm) invände mot sist, kring problembeskrivning och konsekvensanalys för tillgängligheten, säger Björn Thorngren till Ehandel.

Brister i logistikleden – inte hos e-handlarna

Han upprörs också över att Läkemedelsverket, som han upplever det, inte har haft någon dialog med aktörerna sedan förra remissrundan. Förslaget tar fortsatt inte hänsyn till att det är försvinnande få läkemedel som hamnar i orätta händer, enligt branschens analyser, anser han.

Enligt tillgänglig data är det enbart en tiondels promille totalt, av miljontals paket, som inte kommit fram i rätt tid till rätt mottagare. Majoriteten av avvikelserna sker på distributionscentraler. Siffrorna skiljer sig inte nämnvärt från avvikelser hos ombud vad jag förstår från leverantörer, hävdar Björn Thorngren.

"Sticker ut"

Precis som Pär Svärdson trycker han även på att det generellt kan försvåra apoteksinköpen, på exempelvis landsbygden.

Tillgängligheten för apotek, där ju Sverige redan sticker ut som bland de sämsta i västvärlden, riskerar att bli ännu sämre, konstaterar han.

"Lyssnat på kritiken"

Men Apoteas vd Pär Svärdson är ändå försiktigt positiv till myndighetens nya giv. Han ber att få återkomma efter att han har satt sig in mer i vad förslaget i detalj innebär. Men tycker spontant att det nya regelpaketet är betydligt bättre än det föregående.

Vi håller på att analysera förslaget men det känns som att myndigheten har lyssnat på kritiken i många stycken och gjort ett mycket bättre förslag, säger Pär Svärdson till Ehandel.

Dela artikeln: