Meds VD: Regeringen måste byta covid-strategi: ”Har stora lager”

"Vi är redo att ta vårt samhällsansvar."

Covid-varianten Omikron sprider sig som en löpeld i världen och Sverige. Men regeringen har valt fel strategi vad gäller hemtester. Det anser online-apoteket Meds vd och grundare Björn Thorngren.

Att testa en familj frekvent kostar tusentals kronor i månaden. Det är närmast att betrakta som en klassfråga, skriver vd:n i en debattartikel på Expressen på onsdagen.

Annons

Och detta är en ohållbar covid-strategi, anser han.

Systemet är i dag uppbyggt kring tester som analyseras centralt i ett fåtal laboratorier, oftast ligger de i stora städer eller till och med utomlands. Dessa tester (så kallade PCR-tester) är visserligen mer tillförlitliga, speciellt när personen inte har några symptom. Men om det är svårt att få tag på test och det tar flera dagar att få svar fyller de inte sin avsedda funktion. Speciellt inte när de som behöver testas mest inte får möjlighet till det.

Han pekar på USA där myndigheter istället skickat ut 500 miljoner test gratis till amerikanerna

Att göra något liknande i Sverige skulle lätta på trycket på labben och öka testförmågan som ett kraftfullt led i att minska smittan, säger Björn Thorngren.

Han vill nu se en motsvarande strategi i Sverige och skriver att Meds och andra apoteksföretag står redo att hjälpa till.

Onlineapoteken, inklusive vi på Meds, har stora lager av självtester och kan snabbt distribuera tester över hela landet. Det som krävs är ett politiskt beslut om finansiering. Vi som apotek är redo att ta vårt samhällsansvar.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!