Search
Close this search box.
ANNONS

Mer bilder och mindre text i packningsprocessen

Mer bilder och mindre text i packningsprocessen
Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se

Dela artikeln:

Att packa varor รคr sรคllan det e-handlare sรคtter hรถgst upp pรฅ listan รถver roliga arbetsuppgifter, fรถrutom vissa som รคlskar det. ร„ndรฅ รคr det en ganska fundamental del och med ett bra arbetsflรถde kombinerat med smarta system kan man hjรคlpa sig sjรคlv, sina anstรคllda, och minska riskerna fรถr att nรฅgot gรฅr fel.

ANNONS

En av de mest effektiva metoderna fรถr att eliminera fel รคr det japanska systemet โ€poka-yokeโ€ vilket innebรคr att utforma arbetsflรถden som ser till att det inte ska kunna gรฅ att gรถra nรฅgot fel. Ett exempel pรฅ en produkt som fรถljer den principen รคr en vanlig stickkontakt som bara gรฅr att fรฅ in i vรคggen pรฅ ett sรคtt. James Hyde som driver ett tredjepartslager jobbar utifrรฅn "poka-yoke":

โ€“ Vi anvรคnder den principen genom att placera streckkoder i alla vรฅra lagerlokaler. Vรฅr programvara lรฅter inte nรฅgon fortsรคtta med en order fรถrrรคn han eller hon har skannat pรฅ rรคtt plats. Pรฅ sรฅ sรคtt mรฅste operatรถren vara pรฅ rรคtt plats innan arbetet kan fortsรคtta, sรคger James Hyde pรฅ eCommerse Fulfilment.

Mindre text - fler bilder

En bra idรฉ kan vara att anvรคnda bilder fรถr att minska mental trรถtthet. Den mรคnskliga hjรคrnan fungerar normalt inte pรฅ ett linjรคrt sรคtt, vilket รคr anledningen till att mรคnniskor ofta fรถredrar kartor och diagram รถver ordrika beskrivningar. Fรถr mycket text kan orsaka stress, minska intresset och ge dรฅlig produktivitet.

Enligt olika forskningar sรฅ รคr det helt enkelt bรคttre att presentera arbetsuppgifter visuellt รคn med text. Genom att tillhandahรฅlla ett visuellt grรคnssnitt, till exempel med fotografier och andra visuella ledtrรฅdar kan man minska misstagen och รถka produktiviteten.

โ€“ Det kan det vara bra att bryta ner stora ordrar i smรฅ delar och visa fotografier pรฅ enskilda varor efter hand som de ska packas. Ungefรคr som pรฅ stormarknader, fast omvรคnt, sรคger James Hyde.

Det betyder att det bara finns en visuell ledtrรฅd รฅt gรฅngen att koncentrera sig pรฅ att fรฅ rรคtt, snarare รคn en hel lista med mรฅnga objekt pรฅ en och samma gรฅng. Genom visuella grรคnssnittet fรฅr hjรคrnan informationen pรฅ ett effektivt sรคtt vilket minskar risken fรถr misstag

Enligt James kan man applicera detta pรฅ flera olika sรคtt. Illustrationer som visar hyllan som produkten finns pรฅ, istรคllet fรถr att bara ge en numrerad plats och samtidigt visa en produktbild fรถr att underlรคtta identifiering. Hur man hittar till hyllorna har รคven diskuterats i vรฅrt forum.

Byt ut de gamla systemen

Den teknik som krรคvs fรถr att gรถra det som nรคmns ovan รคr inte alltfรถr komplex enligt James. Men fรฅ e-handlarna anvรคnder idag dessa tekniker, ofta pรฅ grund av en bristande medvetenhet och en tillit till befintliga system.

Bรคrbara datorer med fรคrgskรคrmar och bra upplรถsning som lรคmpar sig fรถr grafik finns idag tillgรคngliga. Att byta ut รคldre handdatorer eller papper mot surfplattor รคr ganska enkelt. Och att lรคgga till nya moduler till befintlig programvara รคr oftast ocksรฅ mรถjligt.

โ€“ Vad som inte รคr sรฅ lรคtt รคr att fรถrรคndra hela plock och packningsprocessen sรฅ att det tillรฅter ett annorlunda sรคtt att arbeta, sรคger James Hyde.

Nu รคr kanske inte alla tipsen direkt applicerbara fรถr alla e-handlare, vi tรคnker nรคrmast pรฅ de mindre och medelstora nรคtbutikerna. Men det finns kanske nรฅgot tips att ta till vara pรฅ nรคr det gรคller att effektivisera sitt arbete med att plocka sina order.

Vi har รคven flera e-handlare som utvecklar sina egna system vilket givetvis gรถr det enklare att testa nya saker. Kanske รคr det sรฅ att vi behรถver fler bilder i pack och plocken?

Kรคlla: Practical eCommerce

Dela artikeln: