Meta får 13 miljarder i böter: ”Mycket allvarligt”

"Vi kommer att överklaga domen".

Meta har fått en ny rekordbot. Det är Irlands dataskyddsmyndighet som bötfällt techjätten och notan landar på 1,2 miljarder euro, runt 13,5 miljarder kronor.

Anledningen? Det handlar återigen om hanteringen av användares data. Enligt myndigheten så har Meta “inte tagit hänsyn till riskerna kring de grundläggande rättigheterna” för Facebooks EU-användare.

Annons

European Data Protection Board (EDPB) fann att Metas intrång är mycket allvarligt eftersom det gäller överföringar som är systematiska, repetitiva och kontinuerliga. Facebook har miljontals användare i Europa, så volymen personuppgifter som överförs är enorm. De oöverträffade böterna är en stark signal till organisationer om att allvarliga överträdelser får långtgående konsekvenser, säger Andrea Jelinek, EDPB Chair.

I grund och botten handlar det alltså om att Facebook fört över användardata till USA. Något som tidigare varit skyddat via den så kallade överenskommelsen “Privacy Shield”. Den har dock sedan 2020 pekats ut som olaglig av EU, men Meta har fortsatt att föra över data.

Meta har hotat med att lämna EU om de inte får fortsätta skicka användardata till USA. Ett nytt avtal håller dock på att förhandlas mellan USA och EU kring hur användardata ska hanteras. Men det avtalet förväntas först vara på plats inom de kommande månaderna.

Vi kommer att överklaga domen, inklusive de omotiverade och onödiga böterna, skriver Meta i ett uttalande.

Den nya domen ska endast gälla Facebook och inte Metas andra sociala nätverk som Whatsapp och Instagram.

Annons