Microsoft utmanar Klarna – lägger in köp nu betala sen i webbläsaren

Lägger automatiskt till nytt betalalternativ i kassan.

I dagarna så framkom det att Microsoft börjat “varna” användare för att installera Google Chrome via webbläsaren Edge, som Microsoft erbjuder i Windows. Det är förstås många som installerar Windows, eller köper en dator med Windows, och sedan direkt byter till Googles webbläsare Chrome, något som onekligen irriterar Microsoft.

Nu möts användarna i vissa fall av en liten popup-ruta som berättar att Edge använder samma teknik som Chrome. Eller mer fräcka uppmaningar som att “Chrome är så 2008”. Microsoft är uppenbart lite desperata och hoppas att några ska läsa meddelandena och stanna kvar och använda Edge som sin primära webbläsare.

Annons

Edge är bäst för e-handel?

Det var dock en uppmaning som fångade vårt intresse, och den löd:

I hate saving money, said no one ever. Microsoft Edge is the best browser for online shopping.

Alltså att Edge ska vara den bästa webbläsaren för näthandel? Vad menar Microsoft med det? Utöver Microsofts klon av Google Shopping, som vi skrivit om tidigare, erbjuder Edge även automatisk appliceringen av rabattkoder i kassan och prisjämförelser på vissa marknader. Nu har de dock tagit detta fokus på e-handel ännu längre.

LÄS ÄVEN: Microsofts Google-ripoff – ”vi var live direkt när det lanserades”

Microsoft försöker nämligen ta en del av den växande BNPL-marknaden, alltså buy now pay later, som Klarna varit pionjärer inom. En funktion som nu integrerats i Edge.

"Sluta tyng ner webbläsaren"

Användarna verkar dock inte helt sålda på att webbläsaren också ska agera betaltjänst. Redan när Microsoft avslöjade att funktionen var på väg ut på marknaden så började de negativa kommentarerna hopa sig.

Snälla, snälla, sluta tynga ner webbläsaren med dessa försök till extra intäkter. Det är som att ni upprepar de värsta IE-webbläsartilläggen från 90/00-talet och installerar dem som standard. Om detta fortsätter måste jag sluta rekommendera Edge, och jag har varit en Edge-supporter ett tag, går det att läsa i en av de mer sansade kommentarerna.

Det finns dock positiva kommentarer.

Annons

Tack för att ni lägger till detta. Så mycket bättre än ett kreditkort och så enkelt, skriver en annan.

Direkt när funktionen började rullas ut bredare, alltså inte endast bland testanvändare, så har tech-pressen fortsatt skriva om arga Edge-användare som inte gillar tilltaget.

Betala i fyra delar

Hur fungerar då Microsofts nya delbetalning i Edge. Microsoft har ingått partnerskap med betalbolaget Zip som jobbar med BNPL och fyra betalningar över sex veckor, därav tjänstens tidigare namn Quadpay.

Det som är lite annorlunda med Zip är att de ersätter kortbetalningen i kassan. Zip stoppar alltså in ett temporärt kort som fungerar som betalning och sen betalar användaren efter själva köpet. Enligt Zip kan man använda tjänsten i alla nätbutiker, vilket förmodligen är anledningen till att Microsoft valt att samarbeta med just den tjänsten. Zip tar en dollar per delbetalning så användarna får pröjsa fyra dollar extra per köp, det ska dock vara gratis via Edge fram till den 31 januari nästa år.

E-handlare är automatiskt med

Betalningsalternativet dyker automatiskt upp på köp mellan 35 och 1000 dollar, och kan antingen synas intill eller vara direkt integrerad i kassan. Detta sker utan e-handlarens tillåtelse och vill man inte vara med så måste man kontakta Microsoft. Följande går att läsa i Microsofts FAQ:

Jag är en handlare, jag vill inte att min webbplats ska ha det här alternativet, finns det något sätt att välja bort det?
Ja, kontakta Microsofts support för att välja bort det.

Funktionen har först och främst rullats ut i USA men frågan är hur den hade tagits emot i resten av världen. Vi undrar hur regeringen ställer sig till att direktbetalningsalternativ, som kort, potentiellt ersätts via webbläsaren av delbetalningsalternativ. Kassalagen kan då behöva vissa justeringar.

Annons