Miljardbolaget går i konkurs – sportjätten slänger in handduken

Står bakom Intersport i grannlandet.

Norska Gresvig Retail Group, som förra året omsatte 3,2 miljarder NOK, har begärts i konkurs av styrelsen. Det meddelar bolaget nu på morgonen.

Vi har nyligen gjort grundläggande förändringar i företaget, bland annat genom att besluta att förena oss bakom ett namn, Intersport. Vi har också rensat vårt lager kraftigt och stärkt samspelet mellan e-handel och fysiska butiker. Samtidigt har vi en situation där dagens butiksstruktur och tillhörande kostnader inte kan hanteras. Det är som att skopa upp vatten ur en båt med ett stort hål i skrovet. Jag är ledsen för osäkerheten som detta skapar för våra anställda, men jag tror att vi har lagt en bra grund som jag hoppas att en potentiell ny ägare kommer att vara intresserad av att bygga vidare, säger Lars Kristian Lindberg, som tog över som vd för ett år sedan.

Annons

Tillfört mer än en miljard

Koncernen har idag 2200 anställda i Norge och 95 egenägda butiker och 100 under franchise. Gresvig har i flera år drivit sportbutiker under varumärkena G-sport och G-max men under 2020 var planen att alla skulle bli Intersport-butiker. Detta i samband med att Gresvig ingick ett tätare samarbete med det internationella Intersport-systemet.

Bara under de senaste tre åren har vi tillfört mer än en miljard NOK. Vi kan dock inte motivera att ge företaget ytterligare resurser utan en grundläggande förändring av koncernens totala kostnader. Dagens kostnadsnivå är helt enkelt inte anpassad till marknadsförhållandena, säger styrelseordförande Olav Nils Sunde.

De 100 franchisebutikerna omfattas inte av konkursen.

Annons