Miljardböter för e-handelsjätten – “ett rättvist beslut”

“Missbrukat sin marknadsdominans”.

De kinesiska e-handelsjättarna JD.com och Alibaba har genomgått en rättslig fajt i Kina och nu har domen fallit. JD.com har anklagat Alibaba för att ha missbrukat sin ställning på marknaden och får nu rätt.

Högsta domstolen i Peking beslutade att Alibaba Group Holding Limited tillsammans med Zhejiang Tmall Network Co och Zhejiang Tmall Technology Co hade missbrukat sin marknadsdominans och antagit monopolistiska metoder som kallas "choosing one from two" och därmed orsakat JD.com allvarlig skada, förmedlar Reuters ett uttalande från JD.com.

Annons

Principen "choosing one from two" handlar om att tvinga handlarna att skriva exklusiva avtal med en e-handelsplattform. Alibaba ska nu enligt uppgifter betala 1 miljard yuan i böter, runt 1,4 miljarder kronor.

Denna dom är inte bara ett rättvist beslut för JD:s motstånd mot "choosing one from two"-monopolet, utan också ett landmärke för att upprätthålla en rättvis marknad och konkurrensordning genom rättsstatsprincipen. Det kommer att bli ett betydande ögonblick i Kinas antimonopolrättsliga process, skriver JD.com.

Alibaba har kommenterat att de respekterar domstolens beslut.

Annons