Ministern går emot utredaren – vill införa mobilpant trots varning

"Det är det spåret vi kör efter".

Låter pant på mobiltelefoner och annan småel som en bra idé? Nej, säger regeringens utredare, Gunnar Fredriksson. Ja, säger miljöminister Per Bolund och går vidare med förslaget.

Vi ser en pant som komplicerad att införa och det löser bara en begränsad del av de problem som vi identifierat, säger Gunnar Fredriksson till TT.

Annons

Hans förslag är istället ett utökat ansvar för producenterna själva att se till att konsumenterna lämnar in sin småel till exempelvis butikerna. Sedan ska man sortera ut det som kan återanvändas och därefter återvinna resten. Ett system som skulle kunna möjliggöras om priset på mobiltelefoner gick upp med runt 40 kronor, enligt Gunnar Fredriksson.

Men trots invändningarna väljer Per Bolund (MP) att fortsätta arbetet för att införa ett pantsystem. Anledningen: Det står i januariavtalet.

Vi ska införa ett pantsystem. Det är det spåret vi kör efter, säger miljöministern till TT.

Han menar nämligen att ett pantsystem skulle inbringa fler mobiltelefon än vad ett utökat producentansvar, finansierat av höjda priser, skulle klara av. Detta trots att utredaren pekar på att konsumenter ogärna vill lämna ifrån sig sin gamla telefon, eftersom det känns otryggt.

Om pantsystemet till slut klubbas, så kommer det att kunna införas med start januari 2023.

Annons