Minskad smittspridning när äldre fick hjälp att e-handla

“Minskad utsatthet för personal och brukare”.

E-handel kan ha bidragit till minskad smittspridning bland äldre. De rapporterar Högskolan Väst som tillsammans med Trollhättans stad genomför ett EU-projekt. Projektet, som startades i höstas, har handlat om att införa e-handel för äldre inom hemtjänsten.

"Behöver inte gå till affären"

E-handelsprojektet var redan i full gång när coronakrisen slog till och därmed tror man att det kan ha hjälpt till att minska smittspridningen i Trollhättan.

Annons

Det är ju en fördel överlag att personalens tid läggs i hemmet vid inköp och att de i dessa tider dessutom inte behöver gå till affären i samma utsträckning och sedan återvända till en riskgrupp. På så vis minskas utsattheten både för personal och brukare, säger Anette Kronlid, verksamhetsutvecklare på Trollhättans Stad, i ett pressutskick.

"Sitta bredvid och klicka"

De äldre har fått hjälp att skaffa det som behövs, som mobilt BankID och en e-postadress. Men man får även stöd när det kommer till att genomföra själva e-handlandet.

De känner att de ser sitt saldo och betalar själva. Att få sitta bredvid och klicka. Det är en trygghet för de äldre att få vara med i köpprocessen, säger Berit Forsman, forskare på Högskolan Väst som har följt införandet.

E-handelsprojektet har gett mersmak och flera enheter inom kommunen ska nu kika på att införa e-handel på liknande sätt.

Annons