Mjukvarufel på Amazon sänkte priserna till 10 ören

Shoppade du julklappar på Amazon i fredags hade du chansen att göra ett rejält klipp. Ett mjukvarufel i programvaran på sajten gjorde det nämligen möjligt att beställa tusentals varor för motsvarande 10 öre styck. Nu fruktar flera handlare konkurs om beställningarna inte makuleras av Amazon.

I fredags kväll mellan 20 och 21 fick julshoppare på Amazon sig en rejäl överraskning. Under den timmen rådde nämligen värsta Black Friday-yran på ett stort antal varor.

Anledningen är att programvaran RepricerExpress, som tredjepartssäljare på Amazon kan använda sig av för att se till så att de har de bästa priserna på sajten, prispressade lite väl hårt. Tusentals varor prissattes till 1 penny, cirka 10 öre.

Annons

Uppgiften om att det gick att handla varor för en bråkdel av deras egentliga värde spreds snabbt i sociala medier och vissa kunder beställde varor för tiotusentals kronor, men behövde endast betala ett fåtal kronor.

Dåligt betalt, eller dåliga omdömen

Martin Le Corre, som driver butiken MB Warehouse säljer leksaker och spel på Amazon, säger att misstaget kan kosta honom mer än 100 000 pund.

– Vi fick ett samtal från en konkurrent som berättade att vi listade alla våra produkter för 1 penny. Efter en timme hade vi 1 600 orders och folk köpte 10-100 exemplar av allt, säger Martin Le Corre.

Le Corre tog omedelbart bort sin butik, men orders för mer än 30 000 pund hade redan markerats som skickade av Amazon. Något som innebär att ordern inte kan avbrytas och att kunderna kan behålla varorna.

Amazon arbetar för att annullera beställningar som inte har expedierats, men det är inte bara positiva nyheter för säljarna. Det har nämligen resulterat att många säljare fått dåliga omdömen från kunder på sajten.Källa: The Guardian, DN

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!