Möbelkrig med rot i E-handel?

Vi uppmärksammade en liten nyhet, hos Dagens Handel, där en möbelförsäljare anmält flera grossister till Konkurrensverket. Företaget som anmält grossisterna har en fysisk butik, i Täby, men säljer även möbler via nätet. Anledningen till anmälan är att möbelgrossisterna nekar att sälja till företaget.

"Täbyföretaget hävdar i sin anmälan att grossisterna nekar att leverera till dem eftersom det redan finns andra aktörer i området som redan säljer samma produkter. Några säljer endast från ett sortiment som inte finns hos andra kedjor. Dessutom erbjuder man längre leveranstider och mer ofördelaktiga villkor än till andra kedjor, enligt anmälan."

Annons

Nu har vi inte all fakta men det skulle inte förvåna oss om det är just internetförsäljningen som stör grossisterna. Vi har flera gånger hört liknande klagomål, i vårt forum, där grossister vägrar sälja till e-handlare. Dessa grossister kräver ofta att man har en fysisk butik. Det slutar dock inte där utan kraven kan fortsätta in i butiken, hur produkter exponeras osv.

De krav som ställs är säkert inte helt främmande för butiksägare som säljer starka varumärken. Problemet är att de verkar utnyttjas ganska ofta för att stänga ute e-handlare.

Denna diskussion knyter även samman med vår artikel om kriget mellan e-handel och handel. En artikel som visade på att vi alla förmodligen står inför en större friktion mellan e-handel och fysiska butiker, där grossister många gånger sitter mitt i slagfältet. Med lite tur slipper vi denna friktion då fler och fler fysiska butiker går multikanal, och även de börjar sälja på nätet, något som borde tvinga grossisterna att acceptera e-handeln.

 

Källa: dagenshandel

Annons