Modebutik återkallar skärp efter radioaktiva fynd

Nätmodebutiken Asos har återkallat 641 skärp efter att den amerikanska gräns-kontrollen upptäckt radioaktivt material i skärpens metalldubbar. Enligt Asos hann man sälja 49 av skärpen innan upptäckten gjordes. Alla köpare ska ha kontaktats och informerats om vad som hänt.

De förorenade skärpen ska ha testats positivt för Cobalt-60, en cancerframkallande kemikalie, och skärpen kan vara skadliga om de används mer än 500 timmar. De osålda skärpen förvaras nu i en radioaktiv lagringsanläggning och nu verkar det råda ett smärre kaos eftersom Asos och leverantören Haq International, inte kan komma överens om vem som är skyldig till vad.

Faizan Haq, vd för  Haq International, lyckas inte heller få tillstånd att inspektera skärpen eftersom amerikanska myndigheter anser honom vara en säkerhetsrisk.

Annons

Samtidigt verkar inte de skärp som Asos påstår vara förorenade, matcha de som Haq International levererat. De ska inte heller stämma överens med någon av de andra 30 produkter som tillhandahålls av leverantören.

Tvingats sälja sin bil

Skärpen har bland annat en lägre vikt och ska också vara utsmyckade med fler metalldubbar än vad som står i Haqs beskrivningar. Asos står dock på sig och hävdar att det beror på att skärpen är handgjorda.

Asos hävdar också att den här typen av incidenter är vanligt förekommande. Det eftersom Indien och Fjärran östern är stora konsumenter av metallskrot, och under raffineringsprocessen händer det ibland att man oavsiktligt smälter radioaktivt material samtidigt.

Asos kräver nu Haq International på 100 000 pund i ersättning och har även vägrat att betala de 64 000 pund som man är skyldiga leverantören. Haq säger att den utdragna processen har tvingat honom att annullera flera beställningar från andra återförsäljare och han har även varit tvungen att stänga ner fabriken under fem månader. Han ska även ha tvingats att sälja sin bil för att betala för sina advokatskostnader.

Källa: The Verge

Annons