Modegiganten tvingas till rekonstruktion: ”Akut situation”

Tunga beskedet i virusets spår.

I dag kom beskedet att nästa stora modeaktör tvingas till drastiska åtgärder. Retail and Brands meddelar att de ansöker om rekonstruktion för dotterbolagen Departments & Srtores, Polarn O. Pyret och Brothers.

Beslutet att ansöka om rekonstruktion baseras på den likviditetskris som bolagen för närvarande befinner sig i som en direkt konsekvens av den globala pandemin COVID-19. Rekonstruktionerna är nödvändiga för att dels kortsiktigt ge bolagen förutsättningar att ta sig igenom den extrema situation som Covid-19 innebär samt dels långsiktigt ge bolagen den tid som behövs för att få att lösa deras finansiella situation. Samtidigt avser bolagen genomföra operativa och organisatoriska förändringar, skriver man i ett pressmeddelande.

Annons

Coronaviruset har slagit stenhårt mot verksamheterna, som försöker styra om och förnya sig.

Brothers har haft en tydlig omstruktureringsplan för att förnya bolaget, men den snabbt försämrade marknadssituationen i detaljhandeln har inneburit att tiden inte räckt till, skriver man.

"Helt avstannad turism"

RNB flaggar för att rekonstruktionsförfarandet kommer att medföra "väsentliga eftergifter" för både fastighetsägare, leverantörer och andra fordringsägare. Annars ser framtiden mörk ut.

Departments & Stores bedriver en fundamentalt sund verksamhet, men där bolaget under flera års tid har investerat i förnyelsen av NK-varuhuset i Stockholm. Detta har lett till färre besökare och kunder på bolagets avdelningar i varuhusen samtidigt som lokalhyror och personalkostnader ökat. Situationen är nu akut efter den globala pandemins påverkan på inhemsk efterfrågan och helt avstannad internationell turism.

Samtliga butiker och deras e-handel kommer att hålla öppet som vanligt under rekonstruktionen.

Annons