Modejätte utsatt för cyberattack – julklapparna kan utebli

"Väsentlig inverkan på företagets verksamhet".

VF Corporation omsätter runt 12 miljarder dollar och äger varumärken som The North Face, Timberland, Vans, Eastpak och Supreme för att nämna några. Häromdagen meddelade företaget att man blivit utsatt för en cyberattack, något som flera amerikanska medier nu rapporterar om.

Företaget upptäckte attacken redan den 13 december och det verkar handla om en så kallad ransomware-attack.

Annons

Hotaktören störde bolagets affärsverksamhet genom att kryptera vissa IT-system och stal data från bolaget, inklusive personuppgifter, skriver VF Corporation i ett meddelande till den amerikanska finansinspektionen SEC.

Mycket av företagets verksamhet verkar dock vara igång men ett område som påverkas är just e-handeln.

VF-drivna detaljhandelsbutiker globalt är öppna och konsumenter kan köpa tillgängliga varor, men VF upplever vissa driftstörningar. Konsumenter kan lägga beställningar på de flesta av varumärkenas e-handelssajter globalt, men företagets förmåga att skicka ut beställningar påverkas för närvarande, skriver företaget.

Företaget jobbar dock febrilt med att återställa alla påverkade system så att man återigen kan serva detaljhandels-, e-handels- och grossistkunder.

Det kan dock alltså vara svårt att få hem sina e-handelsbeställningar från företagets olika varumärkssajter innan jul.

Eftersom utredningen av händelsen pågår är händelsens fulla omfattning, art och konsekvenser ännu inte kända. Från och med datumet för denna anmälan har incidenten haft, och kommer sannolikt fortsätta att ha, en väsentlig inverkan på företagets verksamhet tills återställningsarbetet är slutfört, skrev VF Corporation den 18 december.

Annons