Modejätten ger personalen extra betalt i kampen mot Covid-19

"Vill att det ska vara kristallklart".

Den brittiska modesajten Asos meddelar att man har anpassat sin verksamhet till den rådande coronaviruspandemin. Företaget har vidtagit ett antal åtgärder för att säkerställa att arbetsmiljön på bolaget följer de riktlinjer som Storbritanniens regering har satt upp.

Vi tar kampen mot Covid-19 på ett otroligt stort allvar. Jag vill att det ska vara kristallklart att våra medarbetares hälsa och säkerhet är vår främsta prioritering. Under de senaste veckorna har vi vänt upp och ner på hur vår verksamhet fungerar. Alla har behövt att anpassa sig och lära sig nya sätt att arbeta på, säger Nick Beighton, vd på Asos, i ett pressmeddelande.

Annons

Den brittiska regeringen önskar att onlinebutiker ska fortsätta driva sina verksamheter för att bevara så många jobb som möjligt och stötta ekonomin. Vi har därför fattat beslutet att fortsätta arbeta, men med hänsyn till alla säkerhetsåtgärder.

Asos har därför upprätthållit arbetet på sitt 680 000 kvadratmeter stora centrallager i Great Houghton utanför Barnsley, en högteknologisk automatiserad e-handelsanläggning. Företaget har dock begränsat antalet personer under varje skift för att möjliggöra två meter social distansering per person.

Vi har tejpade och målade linjer på och utanför arbetsplatsen, som hjälper alla att hålla sig två meter från varandra. Vi har infört strikta avståndsåtgärder i omklädningsrum och gemensamma utrymmen som i restaurang och rökplats.

Vi har även gett alla anställda sammanlagt extra 45 minuter betald handlingstid för att kunna upprätthålla social distans när de kommer och lämnar arbetsplatsen.

Logistikanläggningen har också haft flera förberedda och oförberedda platsinspektioner, där Asos bedömdes positivt.

Anställda på logistikcentret har även fått handsprit, latexhandskar samt ansiktsmasker som ska skydda personalen från smittan.

Vi har infört många hygien- och rengöringsåtgärder på centret och utrustning som används av personalen rengörs regelbundet både under och efter avslutat skift.

Modeföretaget har även ingått i ett samarbete med kollektivtrafiken för att organisera bussar och dubbeldäckare som kan säkerställa distansen mellan medarbetarna även på väg till och från jobbet. Asos betalar dessutom ut 100 pund, vilket motsvarar cirka 1250 kronor, extra per vecka till alla lageranställda för att underlätta och möjliggöra andra alternativa transportmedel.

Annons

Vi har investerat nära 110 miljoner pund, sedan invigningen 2011, i logistikcentret Great Houghton. Med 3500 anställda som arbetar i skift är vi den största arbetsgivaren i den privata sektorn i Barnsley och har betalat mer än 750 miljoner pund i lön sedan 2011. Vi tar det yttersta ansvaret för att alla anställda på lagret ska behålla sina jobb och sin hälsa. Vi är stolta över våra anställda på Barnsley och det arbete de gör och den roll som centret spelar in i det lokala samhället.

Utöver ovan nämnda åtgärder har företaget även bett alla på Asos kontor att arbeta hemifrån.

Annons