Musselmiljoner: E-leveranser bidrar till ett renare Östersjön

En krona per paket.

Apoteas vd Pär Svärdson har tidigare berättat om sitt fritidsintresse som bland annat involverar odling och skördning av vass och blåmusslor. En verksamhet som ämnar att minska övergödningen och förbättra tillståndet i Östersjön.

Med verktyg som musselodlingar gör vi skillnad för livet i havet och kan bidra till ett renare innanhav, sa Pär Svärdson tidigare i år.

Annons

LÄS ÄVEN: Här är Pär Svärdsons nya projekt – hoppas att någon snor idén

I juni meddelade Apotea och hemleveransbolaget Premo att de gått in med en miljon i musselprojektet. En satsning som går under namnet Miljönen.

Vi vill dra vårt strå till stacken och göra det enkelt för våra kunder att hjälpa till. Genom att välja Premo som leverantör går en krona till Miljönen som slussar in pengarna i musselodlingen, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

Trots namnet Miljönen så meddelar e-handelsaktörerna att projektet nu är inne på sin andra miljon. En miljon som nu lämnas över till Ecopelag, som sköter musselodlingarna.

Vi har odlat på 30-40 olika ställen, främst i Stockholms skärgård. Med en extra miljon från Miljönen kommer vi att kunna satsa på den odling där musslorna växt bäst. Den ligger i Norstensfjärden i Stockholms södra ytterskärgård, berättar Martin Reutgard, forskare och doktor i miljökunskap, och en av initiativtagarna till Ecopelag.

Musslorna som skördas ska användas till foder och gödsel.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!