Myndighet vill stoppa e-handlade läkemedel – ”tragiskt”

Apoteas vd rasar: "Ett slag mot landsbygden".

Nätapoteken har vuxit snabbt senaste åren – och uppnådde otroliga rekordsiffror under pandemins värsta år, när vi avråddes från folksamlingar. Men även under förra året gick försäljningen starkt, trots inflation och en tilltagande lågkonjunktur.

Folk har vant sig vid att få hem ett läkemedel i ett paket i en påse som läggs utanför eller hängs på dörren.

Annons

Men nu kan det vara slut med det. I alla fall om Läkemedelsverket får bestämma. Myndigheten har nämligen lagt fram förslag till nya riktlinjer, som nu är ute på remiss. Om förslagen blir verklighet i form av nya lagstadgade regler så införs de efter sommaren.

Nätapoteken kan komma att behöva göra mer för att säkerställa att medicinen de skickar ut till privatpersoner, hamnar i rätt händer.

Drabbar sjuka och äldre

Så vad innebär det mer konkret? Jo, i huvudsak handlar det om att alla mediciner måste överlämnas direkt till mottagaren. Därmed skulle det alltså bli förbjudet att skicka mediciner och andra läkemedel som lämnas i brevlådan eller vid dörren, om mottagaren inte är hemma.

Apoteas vd Pär Svärdson tycker att förslaget är uppåt väggarna. Han förstår inte hur myndigheten tänker. Enligt vd:n kan de föreslagna riktlinjerna, om det går igenom, påverka runt hälften av miljardbolaget Apoteas leveranser negativt.

Det tragiska är att det är ett slag mot landsbygden och folk som är sjuka och äldre, säger Apoteas vd Pär Svärdson, till Dagens Nyheter och tillägger:

Om du bor i en liten ort utan bil och ska beställa läkemedel så finns det bara varubrev.

"Har inte exakta siffror"

Han tycker också att Läkemedelsverket agerar förhastat, då den inte har redovisat någon statistik på hur vanligt det är att paket och försändelser försvinner och/eller hamnar i orätta händer.

Men Läkemedelsverket håller inte med.

Annons

Även om vi inte har exakta siffror på hur många paket som försvinner på vägen till kund så anser Läkemedelsverket att det är allvarligt för varje kund som inte mottar sina beställda läkemedel, säger Annika Babra på Läkemedelsverket till tidningen.

Annons