Myndigheters omställning till E-handel tar för lång tid

Den 1 juli ska statliga myndigheter med fler än 50 anställda beställa sina varor och tjänster digitalt. Men övergången går långsamt och Ekonomistyrningsverket, ESV, har varnat nästan 50 myndigheter för att de inte kommer att vara klara i tid, inklusive sig själva.

Från den 1 juli 2014 ska alla svenska myndigheter med fler än 50 anställda ha gått över till digital beställning av varor och tjänster. Tanken är att myndigheterna ska få bättre koll på sina inköp, något som ska hjälpa till att spara drygt 3,2 miljarder kronor netto under de kommande nio åren.

Men omställningen går långsamt. För långsamt, och nu har Ekonomistyrningsverket, ESV, som följer upp hur myndigheterna sköter sig, varnat 33 av 100 myndigheter som ingår i etapp 2 för att de inte kommer att vara redo i tid. En av dem är ESV själva.

Annons

– Vi ska så klart behandla vår egen myndighet och våra kolleger på samma sätt som vi behandlar andra myndigheter, säger Mats Goffhé, tf funktionsansvarig för uppföljningen på ESV.

USB-minnen och motorsågar

Utöver de 33 varningarna har ESV även rapporterat 15 myndigheter för en avvikelse. Något som innebär att 48 procent av myndigheterna inte kommer att klara omställningen i tid. En stor grupp som inte ser ut att klara övergången i tid är landets länsstyrelser.

17 av landets 21 länsstyrelser har varnats och två har fått statusen avvikelse. Endast Stockholm och Västra Götaland har fått godkänt.

– Jag vet att de haft mycket resonemang kring att göra övergången tillsammans. Det är ju rätt tänkt, och då tar det kanske längre tid, säger Mats Goffhé.

Men det finns de som lyckats ställa om i tid. Skogsstyrelsen är en av dem och där är man nöjda så här långt. Nu köps allt ifrån usb-minnen och arbetskläder till motorsågar via e-beställningssystemet där 400 godkända och upphandlade leverantörer ingår.

– Varje köp godkänns per automatik av närmaste chef. Tidigare gjordes den attesten först när fakturan kom. Vi får mycket bättre kontroll, säger Charlotta Strengberg, upphandlingsansvarig på Skogsstyrelsen.Källa: DN

Annons
Annons