Mystiskt meddelande till Synsam hittat på Dark Web: ”Kontakta oss”

"Hela nätverket är låst inklusive säkerhetskopior".

"Vi fokuserar på att lösa situationen. Då vi har en pågående utredning vill vi inte spekulera i vad störningarna beror på", sa Jenny Fridh, kommunikationschef på Synsam Group, tidigare idag om Synsams sajt som efter sju dagar fortfarande ligger nere.

LÄS ÄVEN: Synsam fortfarande nere efter sju dagar – ”avkrävd en lösensumma”

Annons

Företagets kassasystem som används i de fysiska butikerna och datasystemet som driver e-handelsverksamheten i Sverige, Norge, Danmark och Finland kapades under tisdagen förra veckan. Idag är kassasystemen tillbaka på banan igen och butikerna fungerar som vanligt, men nätbutikerna är än förlorade.

Nu har ett offentligt meddelande till Synsam Group publicerats på sajten "Happy Blog" på Dark Web, en del av internet som inte är tillgänglig via Google. Det rapporterar norska nyhetssajten NRK.

Synsam Group AB Intäkter 366 miljoner dollar.

Hela nätverket är låst, inklusive säkerhetskopior, Hyper-v etc. Kontakta oss för att återställa nätverksåtkomst.

Mer information senare.

Meddelandet hittades av Håkon Lønmo som är chef för cybersäkerhet på det norska företaget BDO som övervakar den mörka webben. Enligt företaget har Synsam drabbats av ransomware-viruset som tar över datorsystem och krypterar information för att sedan hota företag att betala höga summor.

Annons