Nätjätten Otto satsar stort på den globala E-handeln

Tyska Otto Group är en riktig jätte och enligt egen utsago är man nummer två i världen när det gäller e-handel till slutkonsument. Men mycket vill ha mer, och Otto som redan investerat hundratals miljoner euro under de senaste åren, planerar att fortsätta investera stort i den globala e-handeln.

Otto Group, som i Europa rankas som den näst största e-handlaren efter Amazon, har omkring 123 företag i 60-talet länder i sin portfölj. 2013 ökade den forna postorderjätten sin försäljning på nätet med 7,6 procent till 6 miljarder euro.

En siffra som enligt preliminära siffror kommer att landa runt 6,3 miljarder euro för räkenskapsåret 2014/2015 som slutar 28 februari. Men man är inte nöjda där och Otto har under de senaste åren investera stort i nystartade företag, och så ska man fortsätta.

Annons

Bland företagen man investerat i hittills återfinns exempel som möbelhandlaren Crate & Barrel, speditören Hermes, e-handlaren Farfetch.com och den svenska e-handelsplattformen Tictail.

– Med vår riskkapitalverksamhet ser vi till att upptäcka lovande digitala affärsmodeller i Europa, USA och Asien i deras tidiga faser. Vi ser också till att dra nytta av dem i Otto Groups detaljhandels- och tjänsteverksamhet. Fokus är nystartade företag inom områdena e-handel, mobilt och mjukvara, säger Rainer Hillebrand, Vice ordförande i ledningsgruppen.

300 miljoner euro

I Tyskland äger Otto Group mer än 100 nätbutiker och är marknadsledande inom mode och möbler. Man säger sig också vara nummer två i världen när det gäller e-handel till slutkonsument.

Otto Group går inte in på specifika detaljer men hittills har bolaget investerat hundratals miljoner euro i ett hundratal företag, varav en hel del i Ryssland. Som en del av en treårsplan ska den siffran till slut landa runt 300 miljoner euro innan räkenskapsåret 2015/2016 är slut.

Man är även majoritetsägare i Project A Ventures, en affärs- och teknikinkubator med fokus på nystartade företag. Tillsammans ser man till att hitta lovande affärsmodeller för nätet och entreprenörstalanger.

– Som riskkapitalister är vi framgångsrika i att finansiera globala nyetableringar med stor potential. Vi är mycket nöjda med vår prestation. När det gäller vår årliga avkastning är vi bland de bäst utvecklingsfonderna i Europa, ett faktum som har bekräftats av experter och institutionella investerare. Dessutom ser vi ett stort antal mycket välplacerade företag med stor potential i vår portfölj, som kommer att fortsätta att driva avkastningen i våra investeringar i framtiden, säger Florian Heinemann, en av grundarna och vd för Project A Ventures.

Källa: Press
På bild: Rainer Hillebrand

Annons
Annons