Nätjätten Qliro lägger ut Lekmers lager på tredjepart

Qliro Group, tidigare CDON Group, meddelar idag att man flyttar lagret för barnbutiken Lekmer.se till DB Schenkers tredjepartslager i Arlandastad. Lekmers lager ligger idag, tillsammans med Nellys, i Falkenberg där CDON Group Logistics hanterar logistiken för de båda nätbutikerna.

I september förra året meddelade dåvarande CDON Group att man tecknat ett avtal med Strålfors/PostNord om att samordna merparten av CDON.coms lagerverksamhet till Ljungby, med ett nytt centrallager på 25 000 kvm. CDON.com ska under hela bolagets utveckling använt en rad olika tredjepartslösningar och nätbutiken har ett tiotal lagerenheter i Norden.

Nu lägger man alltså även ut Lekmers logistik på tredjepart och det är Schenker Logistics i Arlandastad som får ansvaret över leksaksbutikens lager.

Annons

Mycket olika behov

Vi frågade Qliro Group om detta är en trend och om de kommer lägga ut fler av sina nätbutikers lager på tredjepart. Detta med tanke på att tredjepartslogistiken sägs spara pengar.

– Våra bolag har väldigt olika behov och vi har inom koncernen både bolag som bedriver egen lagerverksamhet och de som använder tredjepartslogistik. CDON Group Logistics i Falkenberg hanterar idag lagerverksamhet för två bolag, Nelly och Lekmer. Båda växer och det finns inte utrymme för båda bolagen att växa vidare i samma lokal. Att Lekmer lämnar säkerställer både att Lekmer får tillgång till en flexibel och effektiv lagerhantering hos Schenker och att Nelly har utrymme att fortsätta växa och investera i Falkenberg, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Qliro Group.

Avveckla egna bolaget?

Vi undrar även om detta är del av en större plan att fokusera mer på deras betaltjänst Qliro och kanske göra sig av med tunga delar som logistiken. Det ska dock inte finnas några planer på att avveckla deras eget logistikföretag CDON Group Logistics och flera av deras butiker har som sagt olika lösningar och lager på olika platser.

– Nej, vi har inga planer på att att avveckla någonting. Gymgrossisten har sitt lager i Trollhättan, Tretti har sitt i Jordbro och Nelly sitt i Falkenberg, säger Fredrik Bengtsson.

Lagret i Falkenberg blir nu alltså Nellys och den efterföljande omorganisationen kommer initialt leda till en personalminskning på 55 tjänster.

Flyttkostnaden beräknas landa på 15-20 miljoner kronor. Lekmers lagerflytt till Arlandastad förväntas dock leda till besparingar på årsbasis som överstiger flyttkostnaden.

Annons

– De förändringar vi nu genomför skapar förutsättningar för fortsatt tillväxt i Nelly och Lekmer genom effektivare logistik och ökad skalbarhet, kommenterar Paul Fischbein, VD och koncernchef för Qliro Group.

 

Källa: Press

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!