Nätmodejätten storsatsar på butiker – ny superoutlet på gång

En ny lag stoppar förstörelse av varor.

Zalando har länge haft outletbutiker där man säljer överblivna varor från tidigare säsonger, returer och plagg med mindre skador. Dessa butiker har dock på senare år blivit allt fler i takt med att Zalando växer på nätet. Desto större omsättning på nätet desto fler varor hamnar förstås i flödet med “b-produkter” som e-handlaren då använder dessa outlets för att bli av med.

2018 berättade vi att Zalando hade fyra outlets och satsade på en femte. I dag är antalet outletbutiker uppe i totalt 8 stycken och nu planerar man flera nya butiker.

Annons

Den största hittills

Närmast sägs det bli en ny outletbutik i Düsseldorf på totalt 2400 kvadratmeter. Detta kommer bli Zalandos hittills största outlet. Düsseldorf-butiken är dock bara en av totalt sex nya butiker som planeras stå klara innan 2022 är till ända.

Zalando växer stadigt och samtidigt ökar efterfrågan på Zalando Outlets, fysiska butiker där vi säljer artiklar prissänka med upp till 70 procent. Tidigare fanns dessa artiklar tillgängliga i Zalandos onlinebutik och anländer till Zalando Outlet så snart de är enskilda storlekar, varor från föregående säsong eller artiklar med mindre defekter som att en knapp saknas, skriver e-handlaren.

En ny lag bakom satsningarna?

Den nya butiken i Düsseldorf ska öppna nästa år. En anledning till satsningen på fler outlets kan vara en ny tysk lag som gör det svårare för företag att förstöra produkter som man vill bli av med. Zalando har dock kommenterat att de har koll på den nya lagen och att den inte ska leda till några problem.

Förstörelse av varor och returer saknar inte bara kommersiell logik, utan motsäger också vår förståelse för hållbar förvaltning, sade Jan Bartels, senior vp customer fulfillment på Zalando, till eDelivery i februari.

Annons