Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Nätvinhandlare svarar på regeringens utredning

Nätvinhandlare svarar på regeringens utredning
Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se

Dela artikeln:

Igår presenterade regeringens utredare Jörgen Hettne och barn- och äldreminister Maria Larsson förslag om tydligare regler för privatinförsel av alkohol i konsekvens med svensk alkoholpolitik. Men om man ska tro Nätvinhandlarnas branschorganisation kommer förslagen inte att ha någon större effekt.

ANNONS

Under gårdagen lämnade särskilde utredaren Jörgen Hettne över sina förslag till barn- och äldreminister Maria Larsson. I betänkandet ”Privat införsel av alkoholdrycker: tydligare regler i konsekvens med svensk alkoholpolitik”, vill Hettne begränsa e-handeln med alkohol.

Bland annat genom en skärpning av reglerna för privatinförsel. Hettne skrev också i en debattartikel i Dagens Nyheter att ”svensk alkoholskatt alltid ska betalas vid nätköp från andra EU-länder". Under gårdagen passade Nätvinhandlarnas branschorganisation på att ge en första kommentar till Alkoholleveransutredningens betänkande.

– Det är värt att notera att uppdraget som Hettne haft var att komma med förslag med utgångspunkt i att den svenska alkoholpolitiken, det vill säga att alkoholmonopolet, skall bevaras. Hade uppdraget varit att basera förslaget på EU:s grundprinciper hade ambitionen att det skall bli ”svårare och dyrare”, som anförts i en debattartikel i DN, sannolikt inte varit en del av förslaget, skriver Nätvinhandlarnas organisation ett pressmeddelande.

Enligt branschorganisationen kommer svenska vinkonsumenter att kunna fortsätta beställa vin med hemleverans från en oberoende transportfirma från en EU-baserad nätvinhandel, som är registrerad distansförsäljare hos Skatteverket, och betalar svenska skatter.

– Som förväntat, och i enlighet med gällande EU-rätt, kan försäljning och marknadsföring av alkohol även fortsättningsvis bedrivas på samma sätt som idag så länge verksamheten följer dagens alkohollagstiftning, skriver organisationen i pressmeddelandet.

Inget större hot än Systembolaget

Jörgen Hettne, som är docent i EU-rätt vid Lunds universitet samt Tf direktör vid Svenska institutet för Europapolitiska studier, anser också att det "bör bli förbjudet för exempelvis vinklubbar och matkassar att agera mellanhänder och leverera alkohol från utländska kommersiella aktörer”.

– Att införa handelshinder för att det skall bli ”svårare och dyrare att beställa alkohol på nätet” genom att man till exempel som konsument inte kan välja att få vin levererat tillsammans med en matkasse, eller hämta i en matbutik, är inte i enlighet med EU-fördraget. Detta eftersom alla handelshinder som införs måste ha en tydlig koppling till folkhälsoskäl, skriver organisationen i pressmeddelandet.

Och att nätvinhandlare skulle vara ett hot mot folkhälsan ger man inte mycket för.

– Systembolaget levererar till 500 butiksombud utan att det är ett hot mot folkhälsan. Om lagliga nätvinhandlare gör detsamma så skall alltså folkhälsan hotas? Lycka till med den argumentationen gentemot EU, säger Ole Nielsen, ordförande Nätvinhandlarnas branschorganisation.



Källa: Press

Dela artikeln: