Nederländskt Amazon köps av ICA-ägare

Market rapporterar idag att en av ICA:s största ägare, Ahold, köper den nederländska nätbutiken Bol.com för över 3 miljarder kronor (€350M).

Bol.com är vad vi förstår en riktig e-handelsjätte i Nederländerna och påminner mycket om Amazon. De har t.ex. ett fokus kring böcker, likt Amazon, men säljer i princip allt. Bol ska ha 3,4 miljoner aktiva kunder och en omsättning på över 3 miljarder kronor (€355M, 2011). Hälften av de i Nederländerna som handlade på nätet under 2011 skall ha gjort det hos Bol.

Annons

"Detta steg handlar om att skapa tillväxt. Bol.com är ett av de bästa online-företagen i Europa i dag, vilket är ett bevis på entreprenörsanda, vision och kompetens i dess ledning och personal. Vi kommer att investera i Bol.com och dess starka varumärke för att ytterligare expandera och stärka dess ledande position.", säger Aholds VD, Dick Boer.

Ahold, som ska äga 60 procent av ICA, köper ut hela Bol.com av deras tidigare investerare och blir ensam ägare. De betalar även de, i Euro, 350 miljonerna kontant. Ahold ska vara experter på dagligvaror vilket förklarar deras innehav i ICA. Bol.com verkar dock inte sälja några dagligvaror, vad vi kan utläsa med noll kunskap i nederländska.

"Bol.com ger oss plattformen, skalan och expertisen vi behöver för att öka vår tillväxt inom e-handel. Dess kapacitet och verksamheter i icke-livsmedelskategorier breddar vårt sortiment och ökar vår närvaro på nätet, tillsammans med den befintliga dagligvaruhandeln genom Albert.nl. Gemensamt kommer vi att kunna erbjuda kunderna fler valmöjligheter, ökad bekvämlighet och bättre värde. ", berättar Boer.

Det ser alltså ut som om Ahold tänkt expandera sina matleveranser till de i Nederländerna och även Belgien där Bol skall vara starka. Ahold äger uppenbarligen redan en dagligvaruhandel på nätet, Albert.nl, men att nå varannan e-handlande kund i Nederländerna lär inte skada.

 

Källa: press

Annons