Nerdy by Nerds ska ta sig an jeansjättarna

Den planerande e-handeln blev till ett eget jeansmärke. Grundarna av Nerdy by Nerds ska med produktion i Malmö sy upp jeans med ett socialt- och miljömässigt ansvarstagande. Inom ett par år hoppas man öppna sina butiksfabriker i flera europeiska storstäder.

Planen var att de tre kompisarna, Adrian, Oscar och Peter från Malmö skulle starta en webbshop med nya oetablerade och utvalda klädmärken. Men mitt i processen ändrade man sig, i stället för att sälja andras kläder ska man nu istället tillverka jeans under egen flagg. Och Nerdy by Nerds planerar att göra det på hemmaplan.

– Vår resa började med en tvärvändning. Vi var nästan redo att lansera, men då kom vi på att det skulle vara coolare att satsa på ett eget jeansmärke. Vändningen blev en nystart och vårt koncept började ta form. Vi skulle ta fram egna jeans. Ingen kunde förstås sy, men det skulle inte hindra oss, säger Peter Arneryd.

Annons

Därför började man att dissekera sina egna favoritjeans. De sprättade upp sömmar och studerade konstruktionens anatomi. Flera av grundarnas egna favoriter strök med, men det hjälpte till att få fram modeller som de själva vill tillverka. Det här fick nästa pusselbit i konceptet att hamna på plats.

– Vi brinner för jeansen och hantverket, men i vår affärsidé finns också ett naturligt socialt- och miljömässigt ansvarstagande. Samtidigt som det håller affärsmässigt. Genom att tillverka jeansen på plats slipper vi tillexempel stora lager och överproduktion vilket dessutom minskar vår ekonomiska belastning, säger Peter Arneryd.

Hoppas på FundedByMe

Nu är modellerna klara och så även deras webbshop, men man har ytterligare planer för framtiden. Hösten 2013 öppnar man sin första butiksfabrik hemma i Malmö.

– I butiksfabriken ska allt rymmas under samma tak – design, produktion och försäljning. I butiksfabriken ska man kunna se, höra, lukta, känna på och vara en del av processen när jeansen blir till, säger Peter Arneryd.


En glasvägg ska separera butik och fabrik (
källa)

I år är planen att sälja drygt 3000 par jeans via sin webbshop och butiksfabriken i Malmö. Men man har större planer än så och just nu hoppas man att få lite draghjälp via crowdfunding-sajten, FundedByMe.

– Nästa steg är att hitta partners som vi tillsammans med vill öppna våra butiksfabriker i Stockholm, Berlin, Köpenhamn och där nörden finns. Inom fem år är siktet inställt på New York, London, och Amsterdam, säger Peter Arneryd.

Annons

Annons