Netflix avslutade året med över 44 miljoner kunder

Den strömmande tjänsten Netflix fortsätter att vinna mark. Tjänsten har gått om HBO i användare och lockade förra året 2,3 miljoner nya kunder i hemlandet USA. I Sverige skall även Netflix vara den populäraste VOD-tjänsten.

Netflix är på stark frammarsch och lämnar allt större distans mellan sig själv och konkurrenterna, både i USA och andra länder. Netlix skall ligga före de flesta tjänsterna i Sverige utom SVT Play och Aftonbladet TV som drar fler dagliga tittare. Viaplay och C More Play ligger dock efter den amerikanska jätten.

HBO som försökte göra ett intåg på den svenska marknaden sägs bara ha 68 000 tittare medan Netflix enligt den senaste mätningen ifrån MMS sitter på en tittarskara på 864 000.

Annons
Annons

Netflix verkar uppenbarligen lyckats nå Internet-tittarnas hjärta.

Hemlandet USA är dock fortfarande den starkaste marknaden där de har 33 miljoner prenumeranter. Men deras satsning i andra länder ser ut att vara minst lika framgångsrik som i Sverige eftersom Netflix rapporterar över 44 miljoner prenumeranter under fjärde kvartalet 2013. Tjänsten skall nu finnas tillgänglig i 41 länder världen över.

Netflix hade även en mycket stark närvaro vid årets CES, Consumer Electronics Show, där de i partnerskap med de flesta TV-tillverkare öppnade upp för att börja strömma serier i mycket hög upplösning, Ultra-HD (4K), senare i år.

Potentiellt problem i USA

Det finns dock orosmoln på himlen då USA:s federala myndighet för telekommmunikation, FCC, nyligen förlorade ett rättsligt mål mot telekomjättarna i landet. Detta mål handlade om regler som skulle kräva ett fritt Internet där telekombolagen inte får styra över tjänster som till exempel YouTube och Netlix. Tjänster som ofta drar mycket trafik och som Internetleverantörerna gärna hade velat ta en krona eller två av.

Netflix säger sig dock inte vara speciellt oroliga över att detta skall hända. De tror att konsumenterna kräver ett fritt oreglerat Internet och inte skulle tillåta en förändring på denna punkt.

Slutligen konstaterar Netflix att om Internetleverantörerna i USA skulle få för sig att reglera deras tjänst så kommer de utnyttja sina 33 miljoner användare i landet:

– Då skulle vi kraftfullt protestera och uppmuntra våra medlemmar att kräva det öppna Internet som de betalar sin Internetleverantör för att leverera, meddelar Netflix.

Annons
Annons

 

Källa: Press, The Verge (1, 2), MMS

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!