New York gör Amazons butiker olagliga

Hur ska det gå för de kassalösa butikerna?

USA gillar inte kassalösa butiker så mycket som man kan tro när man läser om Amazons Go-butiker och liknande satsningar på att eliminera kassorna. Faktum är att det går en våg genom landet där allt fler städer förbjuder kontantfria butiker, av olika anledningar. En anledning är att det låser ute folk, som inte är kreditvärdiga eller kan skaffa ett bankkonto, från att handla.

1000 dollar i böter

Nu meddelar flera amerikanska medier att New York är den senaste staden att sälla sig till skaran av städer som inte tillåter kontantlösa butiker. Det ska i New York City finnas ungefär 360 000 hushåll som inte har ett bankkonto, eller runt 12 procent av befolkningen.

Annons

Den nya lagen, som nu röstats igenom i New York, och som kommer att införas senare i år innebär att butiker och restauranger som vägrar ta emot kontanter kommer att få betala 1000 dollar i böter och 1500 dollar för varje fortsatt överträdelse av lagen.

Käppar i hjulet för Go

Lagen riktas inte specifikt mot Amazons kassalösa butiker men sätter förstås käppar i hjulet för hela visionen bakom dem, och kan sakta in deras utrullning i USA. När Philadelphia införde en liknande lag så försökte Amazon få ett undantag för sina Go-butiker.

I april förra året berättade dock Amazon för USA Today att deras kontantfria butiker var på väg att få fler betalmetoder. Då funderade e-handlare dock på någon form av digitala pengar som man kunde fylla på med kontanter, via andra fysiska butiker.

New York är den hittills största staden i USA att förbjuda kontantlösa butiker och restauranger.

Annons