Nicklas Storåkers om 2020: “Sluta handla-trenden fortsätter”

Konsumenterna kommer att kräva en mer hållbar e-handel.

Pricerunners vd Nicklas Storåkers har kikat in i sin spåkula för 2020 och kommit fram till fem trender han ser kommer starkt under året. Den första är ökad robotisering av våra hem, något han förstås kan se data på via Pricerunner.

Kort och kontanter sägs även vara på utgående till förmån för mobila betalningar som Swish, en tjänst som Nicklas för övrigt tror kommer få konkurrens av Apple Pay och Google Pay under 2020.

Annons

“Transporten hamnar i fokus”

En anna stor trend är hållbar e-handel, ett område som även vi på Ehandel sett ett starkt ökat intresse för. Både från konsumenter, e-handlare och leverantörer.

LÄS ÄVEN: Hur blir man en hållbar e-handlare? Det ska vi ta reda på!

Användarna oroar sig för de klimatförändringar som människan orsakat. Därför blir kraven starka på ökad hållbarhet inom näthandeln, och det ställer i sin tur krav på nätbutikerna. Transporten hamnar i fokus, då användarna vill ha mer miljövänliga leveransmetoder än den klassiska dieseldrivna lastbilen, säger Nicklas Storåkers i sin spaning.

Kunderna vill handla svenskt

Nicklas Storåkers tror även att hållbarhetsfokuset kommer att leda till att allt fler handlar från svenska nätbutiker, och då även svenska produkter.

“Handla svenskt” i svenska butiker får en förnyad och stark betydelse, bland miljömedvetna konsumenter blir det ett aktivt livsstilsval för att minska klimatpåverkan när de handlar på nätet. Det ska vara enkelt - både att hitta och handla de produkter som har minst klimatpåverkan.

En annan trend, som även den går hand i hand med hållbarhetsfokuset, är en minska konsumtion. Enligt Nicklas Storåkers så fortsätter “sluta handla-trenden” under 2020. Han tror dock att endast ett fåtal går in på allvar för att faktiskt minska sin konsumtion. I stället gör man smartare köp och investerar i finare produkter som förhoppningsvis håller längre.

Miljömedvetenheten kommer att ändra vårt sätt att konsumera, i en riktning mot färre, mer genomtänkta inköp. Å andra sidan kommer det att vara produkter av hög kvalitet som vi köper där vi fokuserar på att det lönar sig i längden, säger Nicklas Storåkers.

Återbruk kommer växa stort

Ytterligare en trend som Nicklas förutspår, och som också är en del av konsumenternas miljötänk, är en ökad konsumtion av second hand. Denna trend är faktiskt något som vi på Ehandel kommer att titta närmare på i veckans helgläsning, som publiceras klockan 10 på lördag.

Annons

Nicklas Storåkers ser i alla fall att marknaden för begagnade produkter kommer att “växa stort under 2020”.

Återbruk blir det nya smarta. Slit och släng-kulturen ersätts av en återbrukskultur, konstaterar Nicklas Storåkers.

Annons