Nordborna har E-handlat julklappar för 4,3 miljarder

Julhandeln i Norden är i full gång. Hittills har konsumenterna i Norden köpt julklappar för 12,4 miljarder svenska kronor. E-handelns andel av den totala julhandeln har växt stadigt de senaste åren och så ser det ut att fortsätta. Nordborna har nämligen redan e-handlat julklappar till ett värde av 4,3 miljarder kronor.

I slutet på förra veckan meddelade PostNord att svenskarna handlat julklappar för 3,2 miljarder kronor fram till den 25 november. Drygt var tredje hade köpts på nätet och totalt hade svenskarna så långt e-handlat julklappar för 1,1 miljarder kronor, en ökning med 10 procent jämfört med förra året.

Nu har man även släppt lite siffror för hela Norden. Fram till den 25 november hade fyra av tio nordbor redan handlat julklappar för 12,4 miljarder svenska kronor, on- och offline. Väger man endast in det som köpts på nätet landar siffran på 4,3 miljarder kronor.

Annons

– Med tre veckor kvar till julafton är detta för många den mest hektiska tiden på året. Allt fler nordiska konsumenter inser hur bekvämt det är att handla sina julklappar på internet och få dem levererade till ombudet eller direkt hem i brevlådan, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord.

Norrmännen heta på gröten

Men hur långt man har kommit med julklappsinköpen skiljer sig åt mellan länderna. Totalt sett hade 18 procent av konsumenterna i Norden e-handlat julklappar fram till den 25 november. I Norge hade 24 procent e-julhandlat, i Sverige 18 procent, i Finland 17 procent och i Danmark 15 procent.

– När julhandeln kommer igång skiljer sig lite åt mellan de nordiska länderna. Men under helgen som var tog julhandeln ordentligt med fart i hela Norden. Inte minst på nätet där många butiker har erbjudit sänkta priser, säger Arne Andersson.

Kläder, böcker, leksaker och hemelektronik är de julklappar som är populärast på nätet hittills, och årets e-julhandel ser ut att slå alla tidigare rekord. Av undersökningen framgår att konsumenter i Norden kommer att e-handla julklappar till ett värde av 16,2 miljarder svenska kronor i år.


Källa: Press

Annons