Nordenchefen är orolig över EU:s framtid på betalfronten

God avsikt rör till det ännu mer.

Nyligen publicerade vi en mycket populär nyhet om införandet av EU:s regelverk stark kundverifiering (SCA) i Sverige.

LÄS ÄVEN: Betalbolagen efter helgens stora skifte: ”Bankerna har inte hunnit införa kraven”

Annons

I den artikeln så berättade betalbolagen om påverkan på svensk e-handel. Vi fick samtidigt reda på att andra länders finansmyndigheter valt att skjuta fram införandet av det nya regelverket, efter att EU:s bankmyndighet öppnat upp för den möjligheten.

“Onekligen rört till en komplicerad situation”

Nu berättar Stripes nordenchef, Erik Olofsson, att han är orolig över de olika regler som nu tornar upp sig som en konsekvens av olika tidsfrister.

Även om avsikten var god, att ge Europas online-ekonomi mer tid att förbereda sig, har det onekligen rört till en komplicerad situation ännu mer. Det är oroande att enskilda nationella tillsynsmyndigheter kan tolka denna möjliga tidsfrist på olika sätt och ställa upp sina egna regler, skriver Erik Olofsson i ett pressmeddelande.

“En upplösning av den europeiska idén”

Det nya regelverket ska vara tillräckligt komplicerat som det är och att nu vissa länder inför det, medan andra inte gör det, lägger på ett ytterligare lager av komplexitet. Speciellt eftersom många e-handlare idag är internationella från start, och säljer till många länder.

Olika regler för olika aktörer i olika länder innebär en upplösning av den europeiska idén om en digital inre marknad, åtminstone ur ett ekonomiskt perspektiv. I ett gemensamt uttalande tidigare denna månad varnade e-handels- och betalningsbranscherna för detta hot om fragmentisering och påpekade att ett dåligt samordnat genomförande skulle leda till ”osammanhängande användarupplevelser och förvirring för konsumenterna”.

Frankrike sägs planera ett treårigt kravlöst senareläggande av regelverket. Storbritannien och Tyskland tittar i sin tur på att vänta 18 månader. En tidsram som även Danmark siktar på, och som vi nämnde i vår tidigare artikel. Sverige väntade inte alls utan reglerna ska gälla sedan den 14 september.

Detta kan innebära att betalningar i en jurisdiktion måste verifieras dubbelt – och andra inte.

"För Europas online-ekonomis skull"

Globala e-handlare kan dock förstås inte vänta, oavsett vilket land de är i, eftersom olika banker från och med den 14 september kan kräva stark kundverifiering. Enligt Stripe-chefen är det nya regelverket nu ett skarpt test av Europas samordnade strategi.

Annons

I tider med växande nationalism erbjuder EU en modell för samarbete och integration - men bara om nationella tillsynsmyndigheter kan enas om hur de ska hantera senarelägganden i de respektive medlemsländerna, säger Erik Olofsson, och tillägger:

Låt oss, för Europas online-ekonomis skull, hoppas att nationella tillsynsmyndigheter samordnar införandet av de nya reglerna på ett bra och rättvist sätt.

Annons