Nordiska e-handlare kan satsa på Ryssland – Europas nya stormarknad

Den ryska e-handelsmarknaden växer snabbare än någon annan i Europa. Med 150 miljoner potentiella kunder och ett ökat intresse för e-handel i Ryssland ser marknaden en fortsatt utveckling kommande år. Den svenskägda tredjepartslogistikern Boomerang Distribution har öppnat en logistik- och transportkanal till Ryssland och ingått ett samarbete med landets största marknadsplats för e-handel – Ozon. För nordiska e-handlare kan den här satsningen förändra spelplanen.

Med flest invånare och internetanvändare i Europa är Ryssland den e-handelsmarknad som just nu ser mest framsteg. Ilja Kukushkin är affärsutvecklare på Boomerang Distribution och pekar på flera av fördelarna med nordisk e-handelsetablering i Ryssland.

– Geografiskt är Ryssland är den närmsta stora marknaden till Sverige och Finland och det möjliggör snabba leveranser. Nu har Ryssland lyft på tullavgiften från andra länder och det gör det billigare för företag att transportera in varor. Vi ser också ett starkt intresse för e-handel bland ryssarna, berättar Ilja Kukushkin. 

Logistikföretaget Boomerang Distribution har med sitt lagerhanteringssystem i Tallinn öppnat en direkt kanal till den ryska marknaden. Satsningen öppnar för en marknad med miljontals nya potentiella konsumenter för nordiska e-handlare. 

Vi har lager i Tallin och kan ju därför smidigt leverera till Ryssland. Nu har vi möjlighet att hjälpa nordiska e-handlare med både logistikhantering och transport till den ryska marknaden. Moskva och St Petersburg ligger båda nära Tallinn och har fler invånare än hela Sverige, fortsätter Ilja Kukushkin. 

En av de stora anledningarna till att den ryska e-handeln är på stark framfart är e-handelsföretagens Ozon växande status i landet. I dag är det Rysslands största marknadsplats på nätet med 70 miljoner aktiva användare. 

Ozon har funnits inom e-handel i över 20 år och var en av de tidiga e-handelsplattformarna i Ryssland som började hantera gränsöverskridande handel. Nu är det som Amazon fast i Ryssland, men med en lägre kommission. I snitt sju procent, säger Ilja Kukushkin. 

Boomerangs samarbetsavtal med Ozon öppnar nästa dörr för nordiska e-handlare. Utöver möjligheten till ett lager- och transportsystem mot ryska konsumenter finns även en färdig försäljningsplattform att använda för att nå kunderna. 

– För nordiska e-handelsföretag är Ozon en väldigt enkel väg in på marknaden. Företag behöver inte själv starta en verksamhet i Ryssland utan kan använda Ozon för att sälja och vårt lager i Tallinn för logistik och transport. På  det sättet innebär det en väldigt liten risk för dem att satsa på den ryska marknaden, avslutar Ilja Kukushkin.

Anders Näslund är medgrundare av Boomerang Distribution och han menar att utmaningen för nordiska e-handlare för att verkligen etablera sig på den ryska marknaden är att också kunna marknadsföra sig. Än så länge är det få nordiska e-handlare som har rätt kunskap och erfarenhet för att själva sköta försäljningen. 

Det kan vara svårt för e-handlare att förhandla själva, skapa kontakter och prissätta varor i Ryssland om man saknar erfarenhet. Det är den största utmaningen för de som håller på att etablera sig i Ryssland. Men vi erbjuder en “Plug and Play”-lösning med logistikhantering, försäljning via Ozon och marknadsföring via samarbetspartners, berättar Anders Näslund.

Den ryska marknaden har aldrig varit lika tillgänglig för svenska företag och Boomerang Distribution är en stor anledning till att nordiska e-handlare kan satsa den snabbt växande e-handeln i landet. 

– Den största fördelen för nordiska e-handlare är att de kan komma åt den här marknaden utan att själva etablera sig lokalt med lager och säljorganisation som kostar miljoner. Nu kan man nå 150 miljoner fler kunder utan några större affärsrisker. 2 % andel i Ryssland är större än 20 % i Sverige, avslutar Anders. 

 

Vill du veta mer om Boomerang Distribution OU och hur vi hjälper e-handlare nå fler kunder globalt? Hör av dig till: Anders Näslund, anders@boomerang.ee, 0760-587 983.