Norsk höjning kan gynna den svenska E-handeln

Den norska regeringen vill höja den tullfria gränsen för import. Något som kan slå hårt mot både e-handlare och fysiska butiker i landet. Men på regeringsnivå är man säker på att det är rätt väg att gå.

I dag är det tillåtet att handla för upp till 200 norska kronor från utländska nätbutiker utan att behöva betala moms och tull i Norge. En gräns som funnits sedan 1978 men som den norska regeringen nu vill höja.

Vad den kommer att landa på är fortfarande oklart men om gränsen hade justerats efter inflationen skulle den kunna landa någonstans runt 1 000 norska kronor. Och enligt tidigare förslag från Høyre och Fremskrittspartiet är det troligt att det blir en höjning till mellan 400 till 1 000 kronor.

Annons

En höjning som många återförsäljare är starkt emot, både fysiska och de på nätet. En av dem är Einar Øgrey Brandsdal som driver Netthandelen.no, Blivakker.no och Gitarhuset.no.

– Det skulle innebära en en katastrof, särskilt för fysiska butiker i Norge. Redan i dag går Norge miste om flera miljarder på grund av den tullfria gränsen på 200 kronor, säger Brandsdal.

E-handlare flyttar utomlands

Enligt Brandsdal kan det röra sig om cirka 10 miljarder kronor om året och hänvisar till en e-handelsundersökning. Han säger också att detta kan leda till att norska e-handlare flyttar sina lager utanför Norge.

För egen del skulle det inte vara några problem att flytta Netthandelen.no, som är baserat i Kristiansand, till Hirtshals i Danmark enligt Brandsdal då det bara ligger två timmar bort med båt.

– Om gränsen sätts till 1 000 norska kronor är det troligt att fler väljer att handla från utländska nätbutiker snarare än i fysiska butiker för att undvika mervärdesskatt. Du kan få en hel del produkter som individuellt kostar under 1 000 kronor. Det känns som att regeringen vill att norska företag ska flytta ut ur landet. Detta gynnar utländska butiker snarare än norska, säger Brandsdal.

Viktig symbolisk handling

Istället tycker Brandsdal att det bör vara moms från första kronan vid näthandel från utlandet. Man bör dock göra det lättare att förtulla varorna och göra rätt för sig så att kostnaderna minimeras. Men på regeringsnivå verkar man klar över att detta är rätt väg att gå.

– Gränsen på 200 norska kronor tycker vi är orimligt låg, och därför är det en stor seger att vi kan göra något åt detta efter så många år, säger Ketil Solvik Olsen, finanspolitisk talesman för Fremskrittspartiet.

Han säger också att det är mycket troligt att de kan ändra den tullfria gränsen i statsbudgeten som kommer att presenteras i höst.

Annons

– Hur mycket vi kan öka gränsen är fortfarande osäkert men även om det bara blir en hundralapp eller två, så är det ändå en viktig symbolisk handling som visar på handlingskraft, säger Ketil Solvik Olsen.

Och på frågan om inte tullfria gränser försvagar de norska företagens konkurrenskraft svarar han så här.

– Det är en av anledningarna till att vi inte kan höja gränsen för mycket på en och samma gång. Vi måste också se till att säkerställa konkurrenskraften i den norska industrin, men det kan göras på andra sätt. Det bör vara en bra balans, säger Ketil Solvik Olsen.

Källa: DinePenge.no

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!